Tania Martinez: ,,Ik wil niet dat mensen medelijden met me hebben, en ben ook niet gewend mijn verhaal te vertellen
Volledig scherm
Tania Martinez: ,,Ik wil niet dat mensen medelijden met me hebben, en ben ook niet gewend mijn verhaal te vertellen © DCI media

Tania uit Veldhoven vecht voor eigen dansplek

VELDHOVEN - De Veldhovense Tania Martinez probeert met crowdfunding via GoFundMe 30.000 euro bij elkaar te krijgen voor de huur en inrichting van een eigen locatie voor haar dansschool Spirit Dance Academy.

'Ik wil niet dat mensen medelijden met me hebben, dus ben ik ook niet gewend om mijn verhaal te vertellen. Ik voel toch een soort schaamte omdat ik om geld vraag, daarom heb ik mijn actie tot nu toe nog niet openbaar gedeeld."

Tania Martinez (32) is sinds haar achtste professioneel danseres, treedt op en geeft les op verschillende dansscholen. Nu moet ze voor haar eigen lessen altijd gebruikmaken van andermans faciliteiten. Op de locatie die ze op het oog heeft, wil ze samen met collega-docenten lesgeven in onder meer salsa, burlesque en flamenco, maar ook work-outs zoals zumba en dansfeesten verzorgen. ,,Ik wil ook dansles geven aan ouderen. Dat doen wel meer mensen, maar die kennen vaak het ziektebeeld van bijvoorbeeld Parkinson niet. Omdat ik ook in de zorg heb gewerkt, heb ik hier wél ervaring mee. Dansen blijkt echt heel goed voor mensen met Parkinson te zijn."

Verlies van dochter

Haar omstandigheden maken financiering van haar droom lastig. Nadat ze uit een depressie krabbelde na het verlies van haar dochter kreeg ze in 2016 de diagnose baarmoederhalskanker. Tijdens haar eerste chemokuur kreeg ze een hartaanval en artsen voorspelden dat lopen heel moeilijk zou worden. Ondanks zenuwschade en vermoeidheidsklachten lukt het haar toch. ,,Ik dacht 'dansen nemen ze me niet af' en ben elke dag yoga gaan doen in het ziekenhuis." Ze wordt met praktische zaken geholpen door een collega-dansdocent maar de financiering moet Martinez zelf regelen. Met de crowdfunding hoopt ze dat voor elkaar te krijgen.

,,Toen ik ziek werd, werkte ik als zzp'er. Ik was niet verzekerd en ook niet alle medicijnen werden vergoed, dus heb ik schulden bij onder meer mijn zorgverzekeraar. Niet zoveel hoor, maar ik heb daardoor wel een BKR-registratie."

Ze probeerde een zakelijke lening aan te vragen en vertelde in haar businessplan over haar ziekte. De onderneemster zegt geïnformeerd te hebben bij zowel ING als ABN Amro. ,,Misschien ben ik te open geweest", zegt ze nu. ,,Zakelijk gaat het juist heel goed."

Niet naar medische gegevens vragen

Een woordvoerder van KWF Kankerbestrijding heeft geen ervaring met problemen bij het krijgen van een zakelijke lening voor voormalig kankerpatiënten. Dat een overlijdensrisicoverzekering lastig is, is wel een bekend fenomeen. Zowel ABN Amro als de ING zeggen niet naar medische gegevens te vragen bij zakelijke leningen. Een woordvoerder van ING zegt dat in het proces voor zakelijke leningen een zorgvuldige afweging wordt gemaakt van verschillende criteria. Zo wordt er onder meer gekeken naar twee volledige boekjaren, de jaarcijfers en de cashflow. ,,Medische gegevens zijn daar geen onderdeel van. Iemand die aan alle criteria voldoet kan bij ons een lening krijgen."

Overigens is Martinez naast danseres ook edelfigurant. Edelfiguranten zijn figuranten die vaker in beeld zijn dan gewone figuranten. Wie Martinez nog nooit heeft ontmoet en denkt te herkennen kan haar gezien hebben als de danseres in Onze Jongens in Miami of als tolk in Penoza de film.

Meer informatie over de crowdfundactie via deze website.