Volledig scherm
© Bert Jansen

Taxigeschil Veldhoven ettert voort

VELDHOVEN - Taxibedrijf Van Gerwen wil genoegdoening voor geleden schade nadat het een rechtszaak tegen de gemeente Veldhoven over het leerlingenvervoer won. Het taxibedrijf claimt enkele tonnen. Veldhoven wil niet betalen. Van Gerwen start waarschijnlijk een bodemprocedure.

De samenwerking tussen de gemeente Veldhoven en Van Gerwen wordt dan wel voortgezet, maar de kou tussen de twee is allerminst uit de lucht. De laatste steen des aanstoots: een brief vanuit de gemeente die volgens de directeur van het taxibedrijf kant nog wal raakt.

,,Dit wordt gewoon een bodemprocedure. Er is een totaal verkeerde brief gestuurd naar de gemeenteraad. Daar klopt helemaal niks van”, reageert directeur Marco van Gerwen. ,,In de brief lijkt het alsof de gemeente ons nu eindelijk een beetje in het gareel heeft.”

In de brief staat onder meer dat het Veldhovense college Van Gerwen in de gelegenheid wil stellen geconstateerde tekortkomingen te herstellen. Het college staat nog steeds achter het besluit de overeenkomst met Van Gerwen te ontbinden. Dat is opvallend. De rechter gaf de gemeente tijdens een kort geding ongelijk. Er zijn dan ook helemaal geen tekortkomingen. Er valt helemaal niets te herstellen, meent Van Gerwen.

Puinhoop

Het geschil tussen de twee gaat over het vervoer van Veldhovense leerlingen die niet zelfstandig naar school kunnen, dat Van Gerwen sinds begin dit schooljaar verzorgt. De gemeente vond het vervoer van kwetsbare leerlingen van meet af aan een puinhoop.

Mede doordat de gemeente zelf te laat een heleboel nieuwe leerlingen aanmeldde, verliep de samenwerking aan het begin stroef.  Volgens de gemeente bleef verbetering vervolgens uit. Het contract met Van Gerwen werd in maart dit jaar ontbonden. Van Gerwen vond dat het vervoer na het moeilijke begin soepel verliep en spande een kort geding aan.

Schadeclaim

De rechter oordeelde uiteindelijk dat de gemeente helemaal geen reden had de overeenkomst te ontbinden. De gemeente kon onvoldoende onderbouwen waarom Van Gerwen niet zou functioneren. De rechter gaf het taxibedrijf gelijk.

Van Gerwen diende daarop een schadeclaim van enkele tonnen in bij de gemeente. Veldhoven wil niet betalen. ,,De gemeente ziet geen grondslag voor het uitkeren van een schadevergoeding”, schrijft een woordvoerder. Nu bereidt Van Gerwen een bodemprocedure voor om alsnog een vergoeding te krijgen.

De directeur laat weten dat hij zelf een brief gaat sturen richting de Veldhovense gemeenteraad. ,,Dat doe ik om te zeggen dat die laatste brief totaal buiten alle waarheden om is”, zegt hij. ,,De gemeente wil heel graag verder. Maar het is nog maar de vraag of dat op deze manier gaat lukken.”