Volledig scherm
© Bert Jansen

Terug in het nieuws: deken René Wilmink werd uit de Jozefkerk in Veldhoven gezet

VELDHOVEN - Een klein jaar geleden werd deken René Wilmink uit de Jozefkerk gezet door boze parochianen. Het resulteerde in de afsplitsing van geloofsgroep Oase.

'Pijnlijk', noemt deken René Wilmink de gebeurtenissen begin dit jaar. Het is de tweede zaterdag van januari wanneer hij samen met het bestuur van fusieparochie Christus Koning de Jozefkerk in Veldhoven moet verlaten. Geloofsgroep Oase houdt daar een viering, tegen de zin van Wilmink in. Hij neemt het woord en verzoekt de aanwezigen de kerk te verlaten, maar hij wordt zelf naar buiten gebonjourd.

Boos is Wilmink echter niet. ,,Dat is geweest. Natuurlijk was het niet fijn. Maar wat gister was, moeten we echt laten rusten." Geloofsgroep Oase ging na de confrontatie zelfstandig verder. ,,Daar staan we nog steeds helemaal achter", zegt Oase-kartrekker Frank Bockholts.

,,Er is zo lang naar samenwerking gezocht", legt mede-initiatiefnemer Paul Hafkemeijer uit. ,,Ik vond dat het al veel te lang geprobeerd was." De breuk zat er volgens de mannen al maandenlang aan te komen. De parochies moesten fuseren en de manier waarop dat ging, wekte wrevel. Het ontslag van de zeer geliefde pastoraal werker Myriam Schoutsen was de spreekwoordelijke druppel.

Lees het uitgebreide verhaal in het ED van vrijdag of in de digitale krant.