Drukte in de Oude Kerkstraat tijdens de Oerse Braderie in 2012.
Volledig scherm
Drukte in de Oude Kerkstraat tijdens de Oerse Braderie in 2012. © Ad Adriaans

Tienercomité Oerle na twintig jaar nog vol leven

VELDHOVEN - Voor het twintigste jaar organiseert het Tienercomité Oerle (TCO) activiteiten voor tieners. Met een deelname van 80 tot 85 procent per activiteit is het TCO nog steeds relevant.

Een dag in de sneeuw, een spooktocht, een dagje pretpark en een bivak. Dat zijn enkele van de tien activiteiten die het TCO jaarlijks voorschotelt aan de Oerlese tieners die in de eerste vier jaar van de middelbare school zitten. Voor een bijdrage van zestig euro per jaar krijgt de jeugd vertier dat in feite bijna 300 euro kost. Dat kan dankzij sponsors, subsidie en de Oerse Braderie, die wordt georganiseerd door het TCO. De enige tegenprestatie die van de deelnemers wordt gevraagd: een paar uur de handjes laten wapperen tijdens de Oerse Braderie. ,,Dat is de enige dag dat ze niet kunnen doen wat ze willen”, zegt bestuurslid Martijn Tholen met een lach.

Oerle-Zuid

Quote

De ene activiteit vereist meer voorberei­ding dan de andere. Het lukt wel om de ouders er bij te betrekken

Martijn Tholen, TCO

Momenteel telt het TCO 53 deelnemers, maar dat zijn er ooit 95 geweest. Tholen: ,,We hebben nu wat last van de lage leerlingenaantallen op de basisschool.” Een tijdelijk probleem, want basisschool St. Jan Baptist barst nu zowat uit zijn voegen. Dankzij nieuwbouwwijken als Oerle-Zuid en Schippershof is de aanwas onderaan gigantisch. Hans van Nunen is een van de bestuursleden uit de nieuwe wijk. ,,Het bestuur telt nu zeven leden. Drie daarvan komen uit Oerle-Zuid.”

Die bestuursleden zijn broodnodig voor de organisatie van alle activiteiten. Sinds enkele jaren worden werkgroepen gevormd met bestuursleden en ouders. Tholen: ,,De ene activiteit vereist meer voorbereiding dan de andere. Het lukt wel om de ouders er bij te betrekken.”

De Oerse Braderie, de belangrijkste bron van inkomsten, trok vorig jaar 13.500 betalende bezoekers. Om alles in goede banen te leiden zijn er meer dan tweehonderd vrijwilligers, waaronder veel tieners van vroeger, bij betrokken. Naast een grote markt zijn er evenementen, horeca en een kinderplein. Van Nunen: ,,Verenigingen melden zich aan om tegen een vergoeding te helpen. Zo is er een scoutinggroep die na afloop de rommel opruimt.”

Het hoofdstuk veiligheid in het draaiboek wordt elk jaar langer. ,,De samenwerking met de gemeente is goed. Sinds afgelopen jaar ligt ons veiligheidsplan in het gemeentehuis. Nu hoeven we alleen maar de wijzigingen door te geven”, legt Tholen uit.

Vorig jaar maakte de organisatie voor het eerst gebruik van mobilofoons. ,,De centrale post, de kassa’s, de parkeerterreinen en twee surveillanten hadden we uitgerust met mobilofoons. Ook de EHBO en de mensen van Handhaving en Toezicht hadden een exemplaar van ons. Bij een incident bewezen ze meteen hun nut”, weet Tholen.