Volledig scherm
Foto ter illustratie: Ruilbeurs Wheels in manege De Korze in 2003 © Vincent Wilke

Tweede leven voor manege De Korze in Veldhoven

VELDHOVEN - De vervallen Veldhovense manege De Korze langs de Oeienbosdijk krijgt een opknapbeurt en een nieuwe bestemming. De manege wordt een publiek toegankelijke wedstrijdstal voor paarden.

Dat staat te lezen op de website van de Grenscorridor, de nieuw aan te leggen N69 (Westparallel). De initiatiefnemers van het plan hebben een beroep gedaan op LEADER, een subsidieregeling voor initiatieven in het gebied rond de Westparallel.

Veel mensen kennen De Korze nog van Wheels, een ruilbeurs voor militaire voertuigen die er in het verleden vaak werd georganiseerd. De nieuwe wedstrijdstal moet alle benodigdheden krijgen voor het verzorgen en trainen van paarden. Publiek is welkom. Normaal zijn wedstrijdstallen niet open voor publiek.

In de oude manege komt ook een horecagelegenheid, de ‘Restobar’. In die bar komt een informatiepunt. Doel van dat informatiepunt is het creëren van bewustzijn over alle mooie dingen die de regio te bieden heeft, zoals De Gender, het Oeienbos, De Schoot en De Rijt.

1,6 miljoen

Hoeveel subsidie de initiatiefnemers hebben gekregen, is niet bekend. De Provincie kon vrijdag geen antwoord geven op vragen daarover. Wanneer de werkzaamheden beginnen is ook nog niet bekend. Een woordvoerder van de gemeente Veldhoven zegt dat eerst een bestemmingsplanprocedure gevolgd moet worden voor de verdere ontwikkeling van de manege. In 2017 al verleende het college principemedewerking aan het vestigen van een nieuwe manege op De Korze.

De manege was toen overigens nog eigendom van de gemeente. In 2010 kocht de gemeente de manege voor ruim 1,6 miljoen euro. Destijds zou op die plek mogelijk de nieuwe oprit naar de A67 komen. Toen besloten werd dat de aansluiting van de snelweg elders zou worden aangelegd, zette de gemeente de manege te koop voor zeven ton.

In 2018 verkocht de gemeente Veldhoven de manege voor 580.000 euro aan het bedrijf PAR3 B.V., van ondernemer Anton Slaats, blijkt uit gegevens van het kadaster. In 2018 won Slaats nog de Veldhovense ondernemerstrofee. Slaats was vrijdag niet bereikbaar voor commentaar.

Het beschikbare budget voor de LEADER-subsidie is overigens bijna uitgeput, staat op de website van de Grenscorridor. Deze Europese subsidie wordt toegekend door de Provincie en is bedoeld voor initiatieven die het gebied aantrekkelijker maken, zegt een woordvoerder van de provincie. ,,Bewoners uit het Grenscorridorgebied kunnen tijdelijk subsidie aanvragen voor projecten die bijdragen aan een vitaal platteland op de lange termijn.”