Volledig scherm
Benthe Grubben uit Veldhoven, die kampte met depressies, heeft een dichtbundel uitgebracht. © DCI media

Uit een diep dal door gedichten

VELDHOVEN - Van een diep dal naar een hoge piek. Zo omschrijft Benthe Grubben (16) uit Veldhoven de periode waarin ze depressief was. Nu ligt er een dichtbundel.

Toen in 2016 haar opa plotseling overleed, wist Benthe Grubben uit Veldhoven niet hoe ze daarmee moest omgaan. Hoe geef je zulk verdriet een plekje? Terwijl ze nog met deze vraag worstelde, werd bij haar moeder borstkanker vastgesteld. Haar moeder kwam er bovenop, maar Benthe belandde in een diep dal.

Jarenlang kampte ze met depressieve gedachten. In januari 2019 schreef ze haar eerste gedicht. Een uitlaatklep, zo bleek. Grubben schreef de emoties van haar af. ,,Als mijn gedachtes op papier stonden, leek het alsof ze even niet meer in mijn hoofd waren”, zegt de jonge schrijfster. Ze had last van zelfmoordgedachten. Haar eerste gedicht ‘Over het spoor’ gaat daarover. ,,Het typeert echt hoe slecht ik mij toen voelde.”

Trots

Niet alleen de gedichten hielpen Grubben verder. Ze kreeg erkenning. Ze kreeg de diagnose depressie. Mede dankzij gesprekken met psychologen en een diëtiste zijn de negatieve gevoelens en gedachtes inmiddels helemaal weg. ,,Ik voel me nu zelfs zo goed dat ik positief kan terugkijken op mijn depressieve periode. Ik ben blij en trots dat ik zoiets heb doorstaan en dat ik die tijd heb afgesloten met een mooie dichtbundel”, zegt ze. ,,Aan anderen wil ik meegeven: het is nooit te laat om je levenslust op te pakken.”

Die levenslust is ook terug te lezen in de bundel. Naarmate die vordert, worden de gedichten steeds positiever. Het laatste gedicht heeft als titel ‘Dankbaar’. Grubben is dankbaar dat het zo goed is afgelopen. Afgelopen zomer besloot ze haar 30 gedichten te bundelen. Het boek is sinds deze maand uit en draagt de titel (Be)leven. ,,Ik heb deze titel gekozen omdat het voelt alsof ik opnieuw ben gaan leven naarmate het steeds beter ging”, legt ze uit. Het was in eerste instantie niet haar bedoeling de gedichten te delen. ,,Maar door dat toch te doen hoop ik anderen een hart onder de riem te steken. Donker hoeft niet altijd donker te zijn.” 

Positieve reacties

Nu krijgt Grubben alleen maar positieve reacties van mensen om haar heen. ,,Zij vinden het stoer dat ik dit gedaan heb. Sommige volwassenen reageren zelfs ontroerd”, zegt Grubben. 

Alle gedichten in het boek staan precies zo op papier zoals Grubben ze schreef terwijl ze alleen op haar kamer zat. ,,Ik heb bewust niets veranderd aan de gedichten, zo blijven ze puur en echt.” Ze zit momenteel voor de tweede keer in het vierde jaar van de havo van het Eindhovense Huygens Lyceum. Ze heeft al een duidelijk beeld van de toekomst: theaterdocente worden. Ze is gefascineerd door toneel en bezoekt zelf graag musicals. Ambitie om te blijven schrijven is er ook zeker. 

De dichtbundel (Be)leven is te koop bij de Bruna in Veldhoven, te leen bij de bibliotheek in Veldhoven en Eindhoven en online verkrijgbaar.