Volledig scherm
Of de Sjimmy terugkeert in Oerle hebben de kermisbezoekers zelf in de hand. © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Valt Oerle voor de Sjimmy?

VELDHOVEN - Voor het eerst in de historie ging de kermis in Oerle al op vrijdag van start. De Oerlese kinderen openden het volksvermaak dat dit jaar maar liefst vijf dagen duurt.

Het kan de Oerlenaar niet zijn ontgaan. In een lange optocht trok de jeugd, gewapend met muziekinstrumenten, vrijdag kort na 18.00 uur door het centrum. En jeugd is er steeds meer. Met de wijken Oerle-Zuid en Schippershof kende het dorp een aanwas van 280 nieuwe woningen die inmiddels alle bewoond zijn. En er wordt nog steeds gebouwd. Basisschool St. Jan Baptist groeit inmiddels uit haar voegen. Zij zag het aantal leerlingen groeien van minder dan honderd naar nu 165. ,,Er zijn nu drie kleutergroepen met elk zo'n twintig leerlingen. En bijna dagelijks zie je weer een nieuw geboortebord in een van de nieuwe wijken", weet Monique van de Wildenberg van Dorpsvereniging Oerle (DVO).

De DVO ijvert al jaren voor uitbreiding van de kermis. ,,Tot nog toe was de kermis berekend op zo'n vijftig kinderen. We wilden enkele extra attracties vanwege de groei van het dorp en om de kermis aantrekkelijker te maken." Tot vreugde van de jonge kermisgangers staat er dit jaar dan ook voor het eerst een Sjimmy op het plein tegenover de kerk. Paul van de Zande uit Bergen op Zoom is al twintig jaar de eigenaar van de Crazy Sjimmy. De organisator van de kermis heeft hem op verzoek van de dorpsraad gevraagd naar Oerle te komen. Met zijn vrouw Wies en dochter Kelly bezoekt hij zo'n 25 kermissen per jaar. Is de Oerlese kermis niet te klein voor zijn attractie? ,,We staan wel vaker op kermissen in dorpen. Ook in dorpen van duizend inwoners waar de kermis toch levendig is."

Het opbouwen van de Sjimmy, buiten Brabant ook wel cakewalk of lunapark genoemd, is een dag werk. Maar liefst vijf aanhangers maken deel uit van zijn attractie. Een kermis moet dus voldoende in het laadje brengen om het voor de exploitant rendabel te maken. ,,De bevolking beslist of we hier volgend jaar weer staan. Ze moeten genoeg geld uitgeven en het moet er gemoedelijk aan toe gaan", legt hij uit.

Het is al donker als Yenthe Lodewijks (9) al vier keer in de Sjimmy is geweest. Ze woont met haar familie nu één jaar in Oerle-Zuid en zit in groep 6 van basisschool St. Jan Baptist. Wat vindt ze van de nieuwe attractie? ,,Ik vind het heel leuk. Vooral de hobbelbrugjes, daarop kun je hoog springen."

Op dinsdag, de laatste kermisdag in Oerle, maakt Van de Zande de balans op.