Uitsnede van de volksprent 'Geschiedenis van Tom Pouce'
Volledig scherm
Uitsnede van de volksprent 'Geschiedenis van Tom Pouce' © ED

Van Ahasverus tot puddingbuks: volksprenten in Veldhoven

VELDHOVEN - Voor de prikkelende expositie ‘Over volksprenten en actuele beeldtaal’ lieten zestien hedendaagse kunstenaars, vooral uit de regio, zich inspireren door de prentcollectie van museum ’t Oude Slot in Veldhoven. De bekende verzameling oude volksprenten komt in een nieuw, fris daglicht te staan.

Ahasverus, de Wandelende Jood, werd volgens de overlevering veroordeeld om tot de Dag des Oordeels rusteloos over de wereld te zwerven. In de olieverfschilderijen van Stef Fridael uit Eindhoven wandelt hij langs de Bataclan in Parijs, de Westminster Bridge in Londen en de Ramblas in Barcelona. De interpretatie is geheel voor de kijker.

Oude volksprenten

Fridaels kleurrijke schilderijen springen in het oog op de expositie Over volksprenten en actuele beeldtaal, waarvoor hedendaagse kunstenaars zich lieten inspireren door oude volksprenten. In museum ’t Oude Slot hangen de originele er soms naast, zoals de prent Le Juif–Errant uit 1830. Of de speelse centsprenten met ‘knoddigheden’. De Tilburgse kunstenaars Jeroen de Leijer en Steppie Lloyd Trumpstein (Stephan de Weert) maakten er een parodiërende zeefdrukcollage van, een rariteitenkabinet met tot de verbeelding sprekende figuren en teksten als: ‘Zag hij een jong ding in een string, schoot hij fluks met zijn puddingbuks’.

Ook de gezeefdrukte tekeningen van Marjolein Schalk brengen een lach teweeg, zoals de tekening waarop een vrouw in een jurk in een vissenkom roert en de beestjes toespreekt: ‘Zo, we gaan er weer ’s lekker tegenaan vandaag!’
Meer ingetogen zijn de fraaie houtsnedes van Merlijne Marell, en de getekende diermensen van Vincent Bijleveld.

Een van de initiators van de expo, Jan Dams, liet zich – met een linosnede en een typemachine – inspireren door een historische prent over een haring die in 1587 is gevangen. De geur van de door hem ambachtelijk gebakken ‘koekhanden’, in het kader van de voor de gelegenheid opgerichte kunstsociëteit ‘In den witten handschoen’, die nu in het museum huist, geven de expositie nog een extra prikkelende ‘volkse’ dimensie.

Tot en met 14 maart, Museum ’t Oude Slot, Hemelrijken 6, Veldhoven, met werk van zestien kunstenaars. Van 14 maart t/m 27 mei is het tweede deel met werken van een nieuwe groep kunstenaars. Openingstijden: woensdag t/m zondag van 13 tot 17 uur. In bepaalde weekenden zijn er special pop up-evenementen.
Meer info: 
museumoudeslot.nl

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement