Yemane Gebreab
Volledig scherm
Yemane Gebreab

Veldhoven legt Eritrese conferentie geen strobreed in de weg

VELDHOVEN - De Veldhovense politiek ziet vooralsnog geen enkele reden om de omstreden Eritrese jongerenconferentie, die tot en met zondag plaatsvindt in Koningshof, tegen te willen houden.

De fractievoorzitters werden woensdag door B en W geïnformeerd over de komst van onder anderen Yemane Gebreab, de adviseur van president Afewerki. Op de conferentie in Koningshof worden zo'n zeshonderd bezoekers verwacht. 

Geen signalen
Volgens het college van B en W zijn er op dit moment geen signalen die erop wijzen dat de openbare orde zal worden verstoord. Het gaat om een besloten bijeenkomst. ,,En dus heeft de burgemeester geen handvat om de conferentie te verbieden", zegt Gerard Jonkers, fractievoorzitter van GBV, die zich daar dan ook bij neerlegt.

Een woordvoerster laat weten dat het gemeentebestuur al twee weken wist van de conferentie, maar dat dinsdag via de mediapas duidelijk werd wie er zou spreken. Ook het college heeft er -net als het kabinet- een 'ongemakkelijk gevoel bij', maar 'we leven in een rechtstaat waar we het recht op vergadering kennen'.

Onwenselijk
De VVD vindt de conferentie van de jongerenafdeling van de enig toegestane partij in het Afrikaanse land 'onwenselijk', maar onderneemt ook geen stappen. ,,We hebben veel vertrouwen in burgemeester Mikkers en de lokale driehoek (gemeente, politie en justitie, red.)", zegt fractievoorzitter Daan de Kort.  

Mogelijk dat de openbare orde in het geding komt als de demonstratie doorgaat die de voormalige vice-minister van Eritrea heeft aangekondigd. Kubrom Dafla Hosabay is eerder op Facebook al een petitie gestart tegen de conferentie. Hosabay is in 2009 uit Eritrea gevlucht en woont nu in Nederland. ,,De YPDFJ is een gevaarlijke groep, dat zij hier een conferentie organiseren is een gevaar voor de veiligheid van mij en mijn familie”, schrijft hij in de online petitie. ,,De groep verklikt mensen die oppositie voeren tegen het regime.” Hosabay stelt ook aangifte gedaan te hebben gedaan bij de politie. ,,Het doel van de YPDFJ is het afpersen en bedreigen van Eritreeërs in Europa.” 

Demonstreren
De ex-minister is blij dat nu bekend is waar de conferentie plaatsvindt. ,,Want dan kunnen we daar gaan demonstreren tegen het regime.” Hosabay zegt daarvoor contact op te gaan nemen met de gemeente. Hoeveel mensen er zullen komen demonstreren, weet hij nog niet. Juist Eritrese asielzoekers die de afgelopen jaren naar Europa zijn gevlucht, zouden zich tegen de komst van Gebreab moeten verzetten, zegt Hosabay.

Volgens Gerard Slegers, fractievoorzitter van het CDA, wordt de openbare orde in Veldhoven vooralsnog niet bedreigd, ook niet als er gedemonstreerd wordt. ,,Dat is het goed recht van deze mensen. In dit land kennen we gelukkig vrijheid van meningsuiting. Zeker voor vluchtelingen is het goed als zij opkomen tegen de wantoestanden in hun land. Maar als het uit de hand loopt, moet het direct afgelopen zijn. Op voorhand de conferentie verbieden, gaat me te ver." 

Ook Ingrid Hartlief van D66 is niet tegen de bijeenkomst. ,,We wonen in een vrij land. Iedereen moet bij elkaar kunnen komen als men dat wenst. Ik vertrouw erop dat onze burgemeester ingrijpt als dat nodig is. Daarvoor heeft hij voldoende tools."

NH Hotels, eigenaar van de Koningshof in Veldhoven, wil niets zeggen over de conferentie. ,,Wij zeggen nooit iets over onze gasten.” Wel worden alle bijeenkomsten en conferenties eerst door een ‘veiligheidscheck’ gehaald, stelt een woordvoerder.