Volledig scherm

Veldhoven niet meer 'vier dorpen', maar één stad

VELDHOVEN - De gemeenteraad van Veldhoven boog zich dinsdagavond over de 'ruimtelijke structuurvisie'. Verantwoordelijk wethouder Jack Tops (Stedelijke Ontwikkeling) spreekt in een toelichting over 'durven kiezen voor kwaliteit'. Tops: "Hoewel de annexatie van de kerkdorpen Meerveldhoven, Oerle, Veldhoven Dorp en Zeelst al zo'n 80 jaar achter ons ligt, is die oorspronkelijke identiteit nog steeds zichtbaar en voelbaar aanwezig.In onze ruimtelijke structuurvisie houden we wel rekening met deze oorsprong, maar zijn de kerkdorpen geen uitgangspunt. Het uitgangspunt is wel een moderne werk- en woonstad, met alle voorzieningen die daarbij horen."


Ziet de gemeente zichzelf als een voorstad van Eindhoven of als een dorp, mogelijk de centrumgemeente of poort voor De Kempen?


"Geen van beide. We zijn een zelfstandige stad van nu nog 45.000 inwoners en in 2015 meer dan dat. Bijzondere kenmerken zijn de nabijheid van Eindhoven, onze positie als derde stad binnen Brainport en ook de streekverzorgende functie van Veldhoven ten opzichte van het achterland Die combinatie maakt Veldhoven zo bijzonder. Onze visie wordt gekenmerkt door de integratie in wat er is met wat er komen moet. Dus niet zozeer nieuwe inzichten, maar doordenken op bestaande infrastructuur en op de plannen die er al liggen, zoals Lijnen en Pleinen."


Hoe hoog acht u de kans van slagen van deze toekomstvisie?


"Heel hoog, het fundament voor onze visie is de bestaande infrastructuur, de identiteit van Veldhoven. Die komt nu pas, 80 jaar na de annexatie, tot haar recht. Ons plan combineert de ontwikkeling van oude maar nog springlevende facetten van onze lokale samenleving met stedelijke groei op plaatsen waar dat kan. Zo zijn we niet meer 'voorheen vier dorpen' maar één stad met een stedelijk centrum en vijf sterke lokale agglomeraties, waarvan Zilverackers straks de vijfde zal zijn."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement