Volledig scherm
Daan de Kort, wethouder Veldhoven © Gemeente Veldhoven

Veldhoven verliest rechtszaak leerlingenvervoer

DEN BOSCH/VELDHOVEN - De gemeente Veldhoven heeft onterecht het contract met Van Gerwen Taxi BV opgezegd, zo heeft de rechter in Den Bosch vrijdag geoordeeld. Het leerlingenvervoer van Veldhovense kinderen die niet zelfstandig naar school kunnen, blijft zodoende in handen van Van Gerwen.

De Veldhovense onderwijswethouder Daan de Kort laat weten het vonnis te betreuren. Of Veldhoven verdere stappen gaat ondernemen, kan hij nu nog niet zeggen: ,,Daar gaan we ons nu op beraden.”

Directeur van het Taxibedrijf, Marco van Gerwen, wil zo snel mogelijk om de tafel gaan zitten met de gemeente, laat hij vrijdagmiddag weten. ,,Anders krijgen we straks een onwerkbare situatie”, zegt hij. ,,Er is een verkeerd beeld van ons ontstaan.”

Dat is een beeld van een vervoerder die zijn afspraken niet nakomt. Sinds begin dit schooljaar is Van Gerwen verantwoordelijk voor het leerlingenvervoer van kinderen die om uiteenlopende redenen niet zelfstandig naar school kunnen. En vanaf het begin was er gedonder rondom het leerlingenvervoer.

De onvrede bij de gemeente werd zelfs zo erg, dat besloten werd het contract met Van Gerwen eenzijdig op te zeggen. De reden: Van Gerwen zou onder meer afspraken over reistijden, ophaaltijden en vaste chauffeurs niet nakomen.

Dwangsom

Van Gerwen was het daar pertinent mee oneens en spande een kort geding aan. De rechter geeft het taxibedrijf nu op alle fronten gelijk. Van Gerwen mag het leerlingenvervoer blijven uitvoeren. Voor elke dag dat Veldhoven dat niet toestaat, moet de gemeente een dwangsom van 1000 euro betalen aan Van Gerwen.

Zowel Van Gerwen als de gemeente erkenden tijdens het kort geding vorige week dat het leerlingenvervoer aan het begin van het schooljaar rommelig verliep. De gemeente meldde gedurende de eerste schoolweken extra leerlingen aan. Het gevolg was dat Van Gerwen op stel en sprong extra chauffeurs moest aannemen via onderaannemers en dat routes continu veranderden.

De wanorde was zelfs zo groot, dat sommige leerlingen niet opgehaald werden, veel te laat op hun bestemming aankwamen of veel te lang in de auto zaten. Een stressvolle ervaring voor een doelgroep die juist gebaat is bij structuur en regelmaat. De werkrelatie tussen de gemeente en Van Gerwen stond meteen onder spanning.

De gemeente is van mening dat de prestaties van de vervoerder ook in de maanden daarna ondermaats bleven. Van Gerwen vindt van niet. Er zijn volgens de directeur van het bedrijf zelfs nauwelijks nog klachten.

De gemeente heeft ondertussen al een contract afgesloten met vervoerservice Van Driel B.V. om het leerlingenvervoer over te nemen. Dat contract zou op 9 juni ingaan, maar in dat contract staat een ontbindende voorwaarde. Als de gemeente de rechtszaak zou verliezen, gaat het contract vooralsnog niet in.

Het is afwachten welke stap wethouder De Kort nu gaat zetten. Neemt hij de uitgestoken hand van Van Gerwen aan of kiest hij voor een hoger beroep?