Zwembad Den Ekkerman in Veldhoven heeft speciale hoedjes bedacht om 1,5 meter afstand te houden tijdens de zwemles.
Volledig scherm
Zwembad Den Ekkerman in Veldhoven heeft speciale hoedjes bedacht om 1,5 meter afstand te houden tijdens de zwemles. © Sem Wijnhoven/DCI Media

Veldhoven Zoo, Klimrijk Brabant en Den Ekkerman: 1,5 meter afstand? Dat fiksen we!

VELDHOVEN - Zoo Veldhoven, Klimrijk Brabant en zwembad Den Ekkerman ontvangen weer bezoekers. Wel allemaal met de nodige restricties, maar iedereen is al blij dat het weer mag.

De nieuwe 1,5 metersamenleving raakt steeds meer vertrouwd. Ook tijdens een uitje. Zo geldt er sinds zaterdag 9 mei eenrichtingsverkeer in Zoo Veldhoven. Dat begint al bij de entree waar bezoekers via een rij pylonen de souvenirwinkel in worden geleid. Stickers met de tekst ‘Geniet op afstand’ moedigen de bezoeker aan om de anderhalve meter afstand tot anderen in acht te nemen.

De afgelopen week kwam het parkbezoek weer langzaam op gang. Zoo-eigenaar Richard Loomans: ,,Mensen zijn blij dat ze weer ergens heen kunnen.” Dat geldt onder meer voor Kees en Jacqueline van Laarhoven. De Tilburgers zitten met de kleinkinderen Noah en Lisa op een camping in Middelbeers en behoren tot de vaste bezoekers van de Zoo. ,,We zijn nu weer voor het eerst hier”, zegt Van Laarhoven terwijl hij zijn derde seizoenkaart contactloos afrekent. Ze bezoeken het park zo’n 20 tot 25 keer per seizoen. Even later stelt hij vast dat het park het goed voor elkaar heeft. ,,De belijning met rood-witte linten is duidelijk.”

Crit van der Weerden stapt met Jany Keeris en hun zoontje Jack rond het middaguur weer op de fiets. Voor de Veldhovenaar was het lang geleden dat hij het park bezocht. ,,We vonden het leuk. Dat we een vaste route moeten lopen, maakt me niet uit.”

Klimmers

Klimrijk Veldhoven is beperkt open. Klimmers kunnen er weer terecht op woensdagmiddag, en zaterdag en zondag de gehele dag vanaf 11.00 uur. Her personeel loopt rond in gele hesjes met op de rug de tekst: ‘Samen houden we 1,5 meter afstand’. ,,Momenteel hebben we alleen individuele entree. Kinderfeestjes zijn nog niet toegestaan”, weet medewerker Jan-Bart de Bijl.

Het aantal klimmers per half uur is teruggeschroefd van 25 naar 16. Die moeten online reserveren voor een tijdslot van tweeënhalf uur. ,,Zo kunnen er op een dag maximaal 160 personen klimmen. We gebruiken de veiligheidsgordels maar één keer per dag. De veiligheidshaken worden gedesinfecteerd zodra ze ingeleverd worden.”

Voor de klimmers de boom in gaan, krijgen ze instructie in een ruimte die in vakken is ingedeeld. Zodra ze de klimgordel aan hebben, wordt deze door een medewerker van Klimrijk vanachter een spatscherm gecontroleerd. De twee of drie toezichthouders in het park dragen een veiligheidsmasker als ze iemand in een boom moet helpen of als ze een touw naar boven moet gooien.

Baantjes

Even verderop in zwembad Den Ekkerman, worden sinds maandag weer baantjes gezwommen. Het sportbad is daartoe voorzien van drie vakken. In elk vak mogen vier zwemmers hun hobby beoefenen. ,,We werken met tijdsblokken van een uur. Daarvoor moet worden gereserveerd. Per uur mogen we twaalf mensen laten zwemmen”, legt directeur Minette Lommers uit.

De kleedruimte is voorzien van vakken zodat vier zwemmers de anderhalve meter in acht kunnen nemen. Kleding wordt in een tas meegenomen naar het bad. En inhalen in het water, is niet toegestaan. Na het zwemmen kan men zich omkleden in een eenpersoonskleedhokje. Het zwembad wordt verlaten via de ingang van wijkgebouw D’n Uitwijk. De particuliere zwemlessen zijn maandag ook gestart, maar recreatief zwemmen kan voorlopig niet.