Dirigent Stef Bazelmans zwaait zondag af met een afscheidsconcert in De Schalm in Veldhoven.
Volledig scherm
Dirigent Stef Bazelmans zwaait zondag af met een afscheidsconcert in De Schalm in Veldhoven. © Ad Adriaans

Veldhovenaar Stef Bazelmans geeft na twaalf jaar het stokje door

VELDHOVEN - Na twaalf jaar neemt dirigent Stef Bazelmans (59) dit weekend afscheid van het Veldhovens Muziekkorps. Tijdens het nieuwjaarsconcert in theater De Schalm wordt stilgestaan bij zijn vertrek.

De geboren en getogen Veldhovenaar kreeg de muziek met de pap­lepel ingegoten. ,,Mijn vader was klarinettist bij harmonie Sub Umbra en hij zong in het Lambria­koor. Toen ik acht jaar was, begon ik op dwarsfluit, vanwege de mooie klank die je uit het instrument kunt halen.”

Op het conservatorium in Amsterdam volgde hij van 1979 tot 1986 het hoofdvak dwarsfluit. Na zijn afstuderen als uitvoerend musicus dwarsfluit kreeg hij van de conservatoriumdirectie het aanbod om er ook nog kamermuziek altfluit/picollo te studeren.

Jarenlang reisde hij als fluitist met de Johan Willem Frisokapel de wereld over. Nadat Bazelmans in 2007 aan het conservatorium in Tilburg de directieopleiding HaFa voltooid had, stond het Veldhovens Muziekkorps (VMK) bij hem op de stoep. ,,Het roer moest om bij het korps. Ze wilden het klassieke repertoire aanvullen met lichte muziek. Dat kwam mij goed uit, ik had lichte muziek gestudeerd. In het begin gaf dat wat strubbelingen, maar gaandeweg werd het meer succesvol.” Als voorbeeld noemt hij een concert met de familie Borgers dat de zaal van De Schalm deed vollopen.

Leerzame periode

Terugkijkend op twaalf jaar voor het VMK staan, noemt hij het een heel leerzame periode. ,,Toen ik in 2007 afstudeerde als dirigent, werd ik meteen aangenomen. Ik heb hier veel geleerd op het gebied van dirigeren. Zelf heb ik twintig jaar aan de andere kant gezeten, dus ik weet hoe het is om in een orkest te spelen. Daarmee heb ik bij het dirigeren altijd rekening gehouden. Die twintig jaar leerden me ook om aandacht te schenken aan het sociale aspect en rekening te houden met de verschillende niveaus in een orkest.”

Zaterdag 18 en zondag 19 januari vindt het nieuwjaarsconcert van het VMK plaats. ,,Omdat het mijn afscheidsconcert is, heb ik wel een vinger in de pap gehad. Het wordt een programma in Mediterraanse sferen. Mijn dochters Fleur en Nienke zingen verschillende solowerken.” Het dirigeerstokje belandt na zondag in de handen van zijn opvolger: Ralf Schreurs.

Bazelmans staat sinds augustus 2019 voor de muzikanten van harmonie Theodatus in Luyksgestel.