Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Getty Images/iStockphoto

Veldhovens onderzoek naar (gedeeltelijk) vuurwerkverbod

VELDHOVEN - Het college van Veldhoven gaat uitzoeken of een (gedeeltelijk) vuurwerkverbod in de gemeente vanaf de aankomende jaarwisseling haalbaar is. Een motie om onder meer dat te onderzoeken werd aangenomen in de  gemeenteraad.

De motie werd voorbereid door D66 en werd ingediend door bijna de gehele gemeenteraad. Burgemeester Marcel Delhez steunde de motie en komt voor juni dit jaar met een aantal scenario's die de overlast tijdens de jaarwisseling moeten beperken. De gemeenteraad mag vervolgens een voorkeursscenario uitkiezen.

Een van die scenario's kan een geheel of gedeeltelijk verbod voor het afsteken van vuurwerk zijn, zo staat in de motie te lezen. Maar ook het instellen van vuurwerkvrije zones en het organiseren van vuurwerkshows zijn opties.

‘Zonde van tijd en geld’

Veldhoven moet wel rekening houden met regionale en landelijke ontwikkelingen, zei Ingrid Hartlief (D66). De Tweede Kamer steunt in principe al een verbod op knalvuurwerk en pijlen. Zo'n verbod komt er naar alle waarschijnlijkheid voor heel Nederland.

Het waren precies die landelijke ontwikkelingen die maakten dat de VVD als enige partij niet instemde met de motie. ,,Wij vinden het zonde van de tijd en het geld nu de discussie te voeren terwijl er landelijk een duidelijke lijn uitgezet wordt over dit onderwerp”, zei fractievoorzitter Vivianne van Wieren. ,,Dat is de reden om geen losse discussie te gaan voeren in Veldhoven over dit onderwerp.”