Volledig scherm
De Greenkids proosten na de première op hun nieuwe lespakket. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Veldhovense Greenkids vinden het belangrijk om voor aarde te zorgen

VELDHOVEN - De Greenkids Veldhoven maakten een lespakket over klimaatverandering voor groep 6 van de basisschool.

Uitlaatgassen, lang douchen en plastic achterlaten in de natuur. De Greenkids weten wat er speelt rond het milieu. Al een jaar of zes vormen de Greenkids een denktank over het milieu. Op initiatief van de gemeente Veldhoven wordt elk jaar een nieuwe groep geformeerd uit de groepen 7 van de basisscholen.

Quote

Ik vind het belangrijk dat kinderen leren wat duurzaamheid is.

Marco Verberne van Tuincentrum GroenRijk

Donderdagavond beleefden ze in de raadzaal een heuse filmpremière van hun project, compleet met een glas kinderchampagne. Het idee van het lespakket komt van Marco Verberne van Tuincentrum GroenRijk de Heikant. ,,Het klimaat is veel in het nieuws. We worden gestimuleerd om duurzaam bezig te zijn. Ik vind het belangrijk dat kinderen leren wat duurzaamheid is."

Verberne vond Etje Hendrikx van IVN Veldhoven Eindhoven Vessem bereid om zich bezig te houden met de inhoud van het project. ,,Greenkids is een groep die mij aanspreekt. Het zijn kinderen die in hun vrije tijd hun nek uitsteken voor het milieu."

Broeikaseffect
Sanne Vos van basisschool De Rank is daar een sprekend voorbeeld van. ,,Ik vind het heel belangrijk om goed voor de aarde te zorgen. Ik ga hierna mijn best doen om andere mensen te stimuleren om beter met het milieu om te gaan." Samen met de andere kinderen acteert Sanne in de vijf filmpjes die deel uitmaken van het lespakket. Ze beelden onder meer het broeikaseffect uit en leggen uit waarom planten, bomen, insecten en dieren belangrijk zijn. In het filmpje over water en bodem laten ze de kijker nadenken. Wat is beter: een tuin met planten of met tegels? In het laatste deel promoten ze het hergebruik van spullen.

Thom Bergman van basisschool Eigenwijs wil later uitvinder worden. ,,Als het milieu vervuilt, vervuilt de wereld. Ik zou een brandstof willen uitvinden die niet slecht is voor het milieu." Met de zorg om het milieu zit het wel goed onder de Veldhovense scholieren. Lianne Verbeek, die namens de gemeente de Greenkids begeleidt, zit met een luxeprobleem. Werd zes jaar geleden begonnen met tien Greenkids, voor het komende jaar kreeg ze 45 aanmeldingen. ,,Dat is te veel, dus ik zal keuzes moeten maken. De nieuwe Greenkids gaan straks het lespakket promoten op hun school."