Volledig scherm
De bijeenkomst in De Schalm werd geopend met een klein toneelstukje met veel humor. © Foto van de Meulenhof

Veldhovense podiumdieren voor eeuwfeest gezocht

VELDHOVEN - Onder de naam 'Honderd op een hoop' start Veldhoven de viering van het eeuwfeest in maart 2021 met een wervelende theatershow. Cultureel Veldhoven liet zich maandagavond in De Schalm bijpraten.

Vijf avonden totaaltheater in De Schalm vormen in maart 2021 de start van de viering van het jubileumjaar van Veldhoven. In de voorstelling Honderd op een hoop zijn de honderd jaar opgeknipt in een aantal tijdperken. Middels zang, dans, toneel, cabaret en muziek wordt daarin de historie van Veldhoven vertolkt. ,,We gebruiken muziek uit die tijdperken en de humor wordt zeker niet vergeten", legt voorzitter Kristel Gijsbers-Voets van het organiserende Concert van de Eeuw (voorheen Veldhovense Revue) uit.

Om Honderd op een hoop niet in het honderd te laten lopen, staat een professioneel team garant voor een professionele productie. Daarin zitten onder meer een productieleider, choreograaf en muzikaal leider. Peter van Aar is aangezocht als tekstschrijver/regisseur. Wat hem betreft zijn er geen belemmeringen voor Veldhovenaren om mee te doen. ,,We zoeken de dialoog op. Waar zit het talent, wat hebben ze te bieden en wat kunnen wij ze geven?"

Er wordt wel kwaliteit verwacht

Audities worden niet gehouden, maar er wordt wel kwaliteit verwacht. ,,Mensen weten heel goed waartoe ze in staat zijn. Als het net niet voldoende is, zullen we daar ook eerlijk in zijn", stelt de regisseur.

De financiering van de productie komt uit de recettes van de voorstellingen en subsidie- en sponsorbijdragen. Veldhovenaren die zich thuis voelen op het podium kunnen zich aanmelden. Dat geldt ook voor mensen die achter de schermen een bijdrage willen leveren. Marie-José Stravens is productieleider. ,,Medio maart houden we een talentenweekend. Vanaf april starten de repetities op maandagavond."

Het enthousiasme over het initiatief blijkt groot onder het gros van de aanwezige culturele verenigingen. Meedoen is belangrijk, vindt Frank de Groot die met voorzitter Nan Kassies namens theaterkoor After Eight aanwezig is. ,,Zorg dat je er als vereniging bij staat. We gaan er een mooi feestje van maken, het is tenslotte een verjaardag."

Brigitte Poos is met een aantal leden van Zanggroep Hajim aanwezig. ,,We zijn super enthousiast. We willen graag meedenken en meezingen. Samen iets neerzetten, geeft veel energie." Aan het eind van de avond meldt ze de zanggroep direct aan.

Elke Veldhovense creatieveling die mee wil doen, moet zich vóór carnaval 2020 aanmelden via mail.