Volledig scherm
Archeologische scherven uit Veldhoven © Stichting Historisch Erfgoed Veldhoven

Veldhovense prehistorische scherven naar Eicha Museum

VELDHOVEN/BERGEIJK - Door de jaren heen verzamelde de Stichting Historisch Erfgoed Veldhoven verschillende archeologische scherven. Al dat materiaal gaat nu naar het Eicha Museum in Bergeijk.

In dat ‘Archeologisch museum voor Brabantse Kempen’ in het Bergeijkse Teutenhuis worden de scherven gebruikt voor educatieve doeleinden, laat conservator Johan Biemans weten. ,,Kinderen kunnen dan bijvoorbeeld een scherf uit de Romeinse tijd mee naar huis nemen.”

Het is onbekend waar het materiaal exact gevonden is en er is niks meer van te restaureren, aldus Biemans. Het is volgens hem dus de moeite niet de stukken de exposeren.

Prehistorie

Het materiaal bestaat uit scherven aardewerk uit verschillende periodes. ,,Uit elke archeologische periode zit er wel materiaal tussen”, zegt Jacq. Bijnen van Stichting Historisch Erfgoed Veldhoven. ,,Uit de prehistorie, de Romeinse tijd en de middeleeuwen.” Bijnen overhandigde het materiaal onlangs aan het museum.

Waar alle scherven precies vandaan komen, kan Bijnen ook niet zeggen. ,,De scherven die we in ons bezit hadden, komen her en der uit Veldhoven”, zegt hij. ,,Die kregen we van mensen iets vonden. Het heeft hier jaren gelegen. Af en toe kwam er iets bij.”

De scherven zomaar wegdoen, dat kon liefhebber Bijnen niet. Hij is blij dat het materiaal nu een nieuwe bestemming krijgt. Want hoewel het spul geen geldelijke waarde heeft, heeft het wel historische waarde, stelt Biemans. ,,Je kunt zo’n scherf tot leven brengen voor kinderen”, legt hij uit. ,,Waar zijn scherven bijvoorbeeld van gemaakt? En waarvoor werden ze gebruikt? Dat kan ik uitleggen.”