Richard Spooren van Condoom-Anoniem. Mensen zijn op dit moment condooms aan het hamsteren vanwege sluiting fabrieken (lockdown door corona), dus er zijn veel bestellingen.
Volledig scherm
Richard Spooren van Condoom-Anoniem. Mensen zijn op dit moment condooms aan het hamsteren vanwege sluiting fabrieken (lockdown door corona), dus er zijn veel bestellingen. © Kees Martens/DCI Media

Veldhovense webwinkel: run op condooms en zwangerschapstesten

VELDHOVEN - Er dreigt een wereldwijd tekort aan condooms. De Veldhovense webwinkel Condoom-Anoniem.nl ziet de verkoop van condooms en zwangerschapstesten fors stijgen.

Nu Nederlanders massaal thuiszitten, is er meer tijd voor Netflix en spelletjes. Pornosites trekken meer bezoekers dan normaal. Terwijl we buiten meer afstand van elkaar houden, komen veel mensen binnen juist dichter tot elkaar. Toch lijkt een geboortegolf er niet in te zitten, gezien de stijgende verkoop van condooms.

Staken

Afgelopen vrijdag kwam het bericht dat ’s werelds grootste fabrikant van condooms in Maleisië vanwege een lockdown de productie moest staken. De Veldhovense webwinkel Condoom-Anoniem.nl merkte dat meteen. Maandag gingen meer dan duizend bestellingen naar consumenten. ,,Dat zijn tienduizenden condooms op één dag. Normaal zijn het enkele honderden bestellingen per dag die we verzenden binnen Nederland en België. Aan de andere kant zijn de leveringen van grootverpakkingen condooms aan de professionele sector (erotische clubs) gedaald tot nul. Door de overheidsmaatregelen zijn alle clubs gesloten, dat merken we ook”, vertelt eigenaar Richard Spooren vanuit zijn winkel aan de Dorpstraat.

Tachtig procent

Terwijl condooms al zestien jaar de hardlopers zijn, ziet Spooren nu ook een toename in de verkoop van zwangerschapstesten. ,,Anderhalve week geleden zagen we opeens dat er steeds meer zwangerschapstesten verkocht werden. Een toename van bijna tachtig procent ten opzichte van de weken daarvoor. Dat zou je kunnen verklaren doordat we met z’n allen steeds meer thuiszitten door de coronauitbraak. Tegelijkertijd zie je ook een toename in de verkoop van glijmiddelen, massageproducten en seksspeeltjes. Mensen komen letterlijk dichter tot elkaar door de coronacrisis.”

Maleisië

De winkeleigenaar schrok wel even van het stilleggen van de fabriek van producent Karex Berhad in Maleisië. ,,De toename in bestellingen door dit nieuws lijkt leuk, maar als er echte schaarste komt doordat het heel lang duurt, of als het er voor zorgt dat condooms over een poosje duurder worden, dan is dat voor niemand goed nieuws.”

Uitverkocht

Een medewerkster van Etos in het Citycentrum meldt dat klanten de laatste weken wel extra hebben ingeslagen, maar dat er nog voldoende voorraad is. Angelique laat weten dat bij Kruidvat de condooms zijn uitverkocht.