De Peter Zuidlaan in Veldhoven.
Volledig scherm
De Peter Zuidlaan in Veldhoven. © Google Streetview

Verbinding Peter Zuidlaan Julianastraat vanaf 2023

VELDHOVEN - Het college van Veldhoven wil in 2023 een autoverbinding tussen de Peter Zuidlaan en Julianastraat gerealiseerd hebben. Zo krijgt een in 2007 genomen besluit mogelijk eindelijk zijn beslag.

Maar voor het zover is, moet de gemeenteraad nog wel akkoord gaan met het plan. Dat is niet slechts een formaliteit. De kosten van de verbinding bedragen 2,7 miljoen euro. Een flinke som geld, zeker in het licht van de financiële situatie waarin Veldhoven zich bevindt. Voor de komende jaren kampt Veldhoven al met een begrotingstekort.

Als het plan doorgaat, wordt de Peter Zuidlaan een doorgaande weg overgaand in de Julianastraat. Door de maatregel wordt kerkdorp Zeelst verlost van doorgaand verkeer, een in Veldhoven langgekoesterde wens die al in 2007 werd opgenomen in het toenmalige ‘verkeerscirculatieplan’. Voor bewoners langs de Julianastraat gloort juist meer verkeer.

Fietstunnel

Langs de Peter Zuidlaan komen vrijstaande fietspaden. Die worden in de toekomst onderdeel van een groter fietsnetwerk. Uiteindelijk komt onder het oostelijk deel van de Kempenbaan een fietstunnel te liggen. Zo ontstaat een extra fietsverbinding tussen het noorden en het zuiden van Veldhoven.

De verbinding zou overigens ook driekwart jaar eerder klaar kunnen zijn, volgens wethouder Ad van den Oever (VVD). ,,Maar dan moeten we nu al een besluit nemen”, zegt hij. ,,We kiezen er nu voor om de raad bij de begrotingsbehandeling te laten kiezen.” Die volgt eind dit jaar.

Tijdens de begrotingsbehandeling eind vorig jaar vroegen verschillende Veldhovense partijen aandacht voor de felbegeerde verbinding. Van den Oever zegde toe met een plan van aanpak te komen. Nu is de gemeenteraad aan zet.