Volledig scherm
Archieffoto © jurriaan balke

Verbouwing bieb Veldhoven onhaalbaar

VELDHOVEN - De Veldhovense muziekschool zou verhuizen naar de eerste verdieping van de bibliotheek. Maar er is te weinig geld voor de benodigde verbouwing.

Er is geen boek meer te bekennen op de eerste verdieping van de Veldhovense bibliotheek. De afgelopen weken is daar hard gewerkt om alle spullen naar de begane grond te brengen, om zodoende ruimte te maken voor muziekschool Art4u. Die moet namelijk verhuizen naar de eerste verdieping van de bibliotheek. Maar de verbouwing die daarvoor nodig is, blijkt niet haalbaar te zijn binnen het budget.

1,5 miljoen euro
Erg logisch lijkt het niet: een muziekschool huisvesten in één van de stilste gebouwen van Veldhoven. Toch meende het college dat het mogelijk was. Voor 1,5 miljoen euro zou de eerste verdieping van de bibliotheek geluiddicht worden gemaakt. Het huidige gebouw van Art4u zou dan verkocht kunnen worden. Dit alles om een broodnodige bezuiniging te bewerkstelligen.

Die 1,5 miljoen euro is echter veel te weinig geld. Verschillende politieke partijen in de gemeenteraad waren er al bang voor dat het budget niet toereikend zou zijn. Portefeuillehouder Piet Wijman stelde de gemeenteraadsleden echter keer op keer gerust: met die 1,5 miljoen zouden ze wel uitkomen. Nu erkent het college zelf ook dat de verbouwing niet haalbaar is voor dat geld.

Extra geld
Afgelopen dinsdag stelde het college de gemeenteraadsleden per brief op de hoogte. Daarin wordt de raadsleden verzocht met het college in gesprek te gaan over 'het oprekken van de financiële kaders'. Hoeveel geld het college extra wil hebben, staat niet in de brief. Dat is volgens de burgemeester en de wethouders nog onbekend. Wel is zeker dat de geplande bezuiniging niet gehaald wordt.

De twee grootste oppositiepartijen in Veldhoven, het CDA en de VVD, reageerden woensdag zwaar ontstemd. "Ik heb eerder al tot drie keer toe tegen de wethouder gezegd: geen cent meer dan die 1,5 miljoen", zegt CDA-fractievoorzitter Gerard Slegers. "Het lijkt wel alsof de wethouder dat in de wind slaat. Ik vraag me af of hij de raad hierin nog serieus neemt."

'Blamage'
Slegers noemt de gang van zaken een 'blamage van de eerste klasse'. "De culturele instellingen hebben gigantisch hun best gedaan om dit geregeld te krijgen. Ze zijn er samen uitgekomen en dan krijgen we nu dit." Als het aan het CDA ligt, wordt het besluit om de muziekschool in de bibliotheek te huisvesten, terug gedraaid.

De VVD wilde een aantal maanden geleden het aanbestedingsproces al stopzetten omdat de partij er geen vertrouwen meer in had. Fractievoorzitter Daan de Kort heeft geen goed woord over voor portefeuillehouder Wijman. "Hij heeft gigantisch lopen blunderen. Bij ons hoeft hij niet aan te kloppen voor meer financiën."

Gerard Jonkers, fractievoorzitter van coalitiepartij GBV, reageert milder: "Het voorzieningenniveau in Veldhoven is voor ons een groot goed. Eerst willen we zien hoe duur het wordt. We willen het nog wel een kans geven." De gemeenteraad spreekt waarschijnlijk op 16 mei over de kwestie.