Ilse Koning en Alexander van den Hil gaan een bankje maken van deze palen uit de Romeinse tijd.
Volledig scherm
Ilse Koning en Alexander van den Hil gaan een bankje maken van deze palen uit de Romeinse tijd. © Ad Adriaans

Verdeling archeologisch hout in Veldhoven

VELDHOVEN - Een kleine zeventig kunstenaars maakten zaterdag in een loods aan de Roskam een keus uit de kavels archeologisch hout uit de IJzertijd, Romeinse tijd en de Middeleeuwen. Het hout is afkomstig van ruim veertig waterputten die werden opgegraven op de locatie waar de wijk Huysackers binnenkort verrijst.

,,Is het behandeld?”, vraagt de Veldhovense Ilse Koning aan archeoloog Fokko Kortlang als ze haar oog heeft laten vallen op enkele balken uit de Romeinse tijd. ,,Nee”, antwoordt Kortlang, ,,Het heeft tweeduizend jaar onder de grond gezeten, zo is het behandeld.” Kortlang was nauw betrokken bij de archeologische opgravingen in het gebied. ,,Alles wat we hier gevonden hebben, is van de provincie. Een deel is geconserveerd, dat zijn bijzondere stukken die we moeten bewaren. Wat hier ligt, bleef over. De gemeente wilde er iets leuks mee doen en stelde het gratis beschikbaar aan onder meer kunstenaars.”

De belangstelling was groot, en ook de diversiteit aan ideeën van de kunstenaars met het hout is groot. Zo gaat Willemien Mansvelders uit Veldhoven een stuk hout verwerken in een 3d schilderij en de Hapertse Marieke Peters combineert fotografie en zeefdruk met hout. Theo Laurijsen uit Waalre geeft zijn idee nog niet helemaal prijs. ,,Het hout heeft gediend als waterbron voor de mens. Waar het toen voor gebruikt is, zie je er straks in terug. Ik weet nog niet of het lukt, ik ga verschillende materialen met elkaar combineren.”

Januskop

Als alles meezit, wordt de Janus Hagelaarsstraat straks opgesierd met een januskop. ,,Dat is een Romeinse god met twee gezichten. Ik heb nog nooit met dit soort hout gewerkt, maar als de januskop mooi genoeg is, zet ik hem voor in de straat”, belooft Oerlenaar Fried van Beers. Voor Ilse Koning en haar vriend Alexander van den Hil is het nog even spannend. Er is nog een gegadigde voor de oude palen, maar na loting mag het tweetal ze op hun aanhanger laden. Het duo gaat van de aanwinst een bankje maken. Koning: ,,Het hout had in de geschiedenis een collectieve functie. We geven er een nieuwe collectieve functie aan terug door het bankje te gebruiken tijdens een buurtfeest in onze wijk ’t Look.” Medio 2019 is er een expositie van de gemaakte kunstwerken.                 

Er was veel belangstelling voor de kavels archeologisch hout.
Volledig scherm
Er was veel belangstelling voor de kavels archeologisch hout. © Ad Adriaans
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement