Volledig scherm
Christ-Jan van Ganzewinkel (links) en co-promotor Peter Andriessen op de intensive care voor baby's. Op de couveuse ligt het proefschrift. © Kees Martens

Verpleegkundig specialist uit Lieshout: 'Vroeggeboren baby lijdt minder met paracetamol'

VELDHOVEN/LIESHOUT - Tientallen jaren zag hij huilende gezichtjes als verpleegkundig specialist op de intensive care voor vroeggeboren baby's van het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven. Dat was voor de nu 51-jarige Christ-Jan van Ganzewinkel uit Lieshout de grootste motivatie om onderzoek te doen naar pijnbestrijding bij baby's die vanaf 24 weken zwangerschap ter wereld zijn gekomen. Het leidde tot een proefschrift waarop hij donderdag aan de universiteit van Maastricht hoopt te promoveren.

Om twee redenen is dat bijzonder. Het komt zelden voor dat een verpleegkundige de doctorstitel behaalt en het gebeurt ook niet vaak dat een vijftiger dit doet. Een derde, meer private, bijzonderheid: zijn kinderen Joris (18) en Lisa (20) treden op als paranimfen, de begeleiders van de promovendus.

Vloeibare paracetamol
De conclusie van Van Ganzewinkel: een baby die via een infuus vloeibare paracetamol krijgt toegediend, lijdt aantoonbaar minder pijn. Dat is vastgesteld aan de hand van een standaard pijnprotocol, waarbij wordt gelet op uiterlijke zaken als huilen, onrust en bewegingen. Een vroeggeboren baby op de intensive care moet gemiddeld tien keer per dag een behandeling ondergaan die pijnlijk is, zoals bloed prikken, slijm verwijderen, een voedingssonde inbrengen of een infuus aanleggen.

Wat doet een zo klein lichaam met toegediend medicijn, was een van de onderzoeksvragen. Vooral beschadiging van de lever is een reëel risico. Van Ganzewinkel ontdekte dat toediening van viermaal per dag 7,5 milligram vloeibare paracetamol per kilo lichaamsgewicht veilig is.

Lees woensdag het volledige verhaal in het ED of in de digitale krant.