Volledig scherm
© René Manders / FotoMeulenhof

VIDEO: Slalommen met smartphone in de hand in Veldhoven

VELDHOVEN - Rens van den Berks (13) benen steken donderdagochtend hoog in de lucht. Hij wordt opgetild door een deel van zijn klasgenoten, de rest van de klas probeert dikke rollen bubbeltjesplastic om zijn stelten te schuiven. Een beetje horten, stoten en sjorren, waarna het lukt. Zijn armen en middel zijn al voorzien van bubbels.

Nu nog twee opblaasbanden om zijn middel, de hele handel goed vast tapen en Van den Berk is klaar voor de Fietsmodus uitdaging. "Je ziet eruit als een Pokémon", grijnst een klasgenoot.
Op het schoolplein van het Sondervick College in Veldhoven vond het startschot van de Brabantse deelname aan de Fietsmodus Campagne plaats. Het doel van de campagne is de gevaren van
smartphonegebruik tijdens fietsen duidelijk maken aan jongeren.

Dat is geen overbodige luxe. Bij een op tien verkeersongevallen met letsel is een smartphone in het spel, bij jongeren is dit aantal tweemaal zo hoog. Driekwart van hen geeft toe weleens naar hun smartphone te loeren tijdens het fietsen. In 2015 vielen in Brabant 117 verkeersdoden. Judith Rijpstra, aanwezig namens de campagne Nul Verkeersdoden Brabant, wil de dialoog aangaan met
de jeugd: "We willen gedragsverandering bewerkstelligen." De speciaal ontwikkelde Fietsmodus app moet de eerste stap zijn. Die zorgt dat jongeren hun telefoon niet kunnen gebruiken tijdens het fietsen en is tegelijkertijd een spel waarmee prijzen te verdienen zijn.

Leerlingen van het Sondervick College in Veldhoven legden donderdagochtend -ingepakt in bubbeltjesplastic- een fietsparcours af terwijl ze met hun smartphone bezig waren. Op de school werd het startsein gegeven van de Brabantse deelname aan de Fietsmodus Campagne.