Vijf jaar Dementiecafé Veldhoven

VideoVELDHOVEN - 'Waar woorden tekort komen, spreekt de muziek’. Een flyer met die tekst lag dinsdag op de tafels bij de viering van vijf jaar Dementiecafé in Veldhoven. Elke twee maanden vindt er in restaurant de Berkt van zorgorganisatie Severinus een bijeenkomst plaats met als doel het taboe op dementie te verkleinen door er over te praten.

,,We merken dat steeds meer mensen ons weten te vinden”, zegt Carolien van der Heijden die namens SWOVE betrokken is bij het Dementiecafé. Gemiddeld komen er zo’n vijftig belangstellenden op af. ,,Maar er is plaats voor wel honderd bezoekers. Het is laagdrempelig, mensen kunnen gewoon om half acht binnenlopen. Alleen komen luisteren is prima, er wordt geen microfoon onder je neus gehouden”, doet Van der Heijden een oproep.

Elke bijeenkomst staat in een thema. Dinsdag stond dementie en muziek centraal. SWOVE nodigt altijd een specialist uit die over het thema komt vertellen. De Bredase Myrte Thoolen is onlangs aan de TU/e afgestudeerd aan de master Industrial Design. Zij onderzocht wat muziek doet bij dementie. ,,Ik zag dat muziek positieve herinneringen oproept en beweging en gesprek stimuleert. Mensen reageren het best op op de persoon afgestemde muziek. Ook de relatie met de verzorger zag ik daardoor verbeteren.” 

Thoolen demonstreerde een prototype van een muziekspeler dat toegankelijk blijft voor mensen met dementie. Via onder meer een zacht kussentje kan het apparaat bediend worden. ,,Met dit product kan iemand met dementie zelf de regie houden.” Op 3 juli vindt het volgende dementiecafé plaats.            

Volledig scherm
Myrthe Thoolen demonstreerde een prototype van een muziekspeler. © Ad Adriaans
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. 1 jaar burgemeester Jack Mikkers: Jij krijgt die lach niet van mijn gezicht
    PREMIUM
    video

    1 jaar burgemees­ter Jack Mikkers: Jij krijgt die lach niet van mijn gezicht

    DEN BOSCH - Je vijftigste verjaardag vieren en dan ook maar tegelijkertijd de polonaise lopen voor je 25-jarig huwelijk. Alle reden voor een feestje, toch? Burgemeester Jack Mikkers huurde met zijn echtgenote Astrid Baggermans café De Unie af om in beslotenheid een feestje te bouwen. Het is dat er geen biljart staat, anders had special guest John de Bever ongetwijfeld op het groene laken gestaan. Of anders zijn zingende vrouw Astrid wel, of anders Mikkers zelf wel.