Volledig scherm
© ANP

Vrijspraak ondanks DNA in hennepkwekerij Veldhoven

DEN BOSCH - Hoewel een bierblikje met DNA van Toon N. in een kwekerij werd gevonden, vindt de politierechter dat niet voldoende om het te veroordelen. Want zoals advocaat Richard Bunge aanvoerde: iedereen kan een blikje ergens neerzetten.

Juni vorig jaar belde een vrouw uit Veldhoven de politie omdat er opeens een auto op haar terrein stond. Agenten zagen dat hij niet op slot was. In de wagen lagen spullen voor een kwekerij, en een paspoort. In een schuurtje vonden ze de kwekerij zelf, met ruim tweehonderd planten.

Geleend

De eigenaar van de wagen zei dat Toon N. (52, uit Best) hem had geleend. Dat deed deze regelmatig, bekende hij dinsdagmiddag tegen de politierechter. Vandaar dat zijn paspoort er nog inlag. Maar die zondag had hij hem niet geleend. Echt niet.

Omdat tussen de planten een blikje bier met Toons DNA stond, kon het volgens de officier haast niet anders of ook hij was daar geweest. Wie gaat anders met een oud blikje van iemand anders slepen, vroeg ze. Daar had advocaat Bunge wel een antwoord op: degene die Toon een oor aan wilde naaien. Een open auto bij een kwekerij? Blikje bier er uit, kweekspullen er in, een mooier dwaalspoor kan haast niet. 

Mededeling

De pleiter had zelfs een verdachte: de echtgenoot van de meldster. Hij zag dat zij wat later weer naar de politie belde met de mededeling dat ze niet meer hoefden te komen. ''Wie weet had meneer iets opgebiecht", opperde Bunge.

Het leek de officier sterk: die man is 81. Toon N. zelf had eerder al eens twintig maanden gekregen voor kweken, nu eiste ze drie maanden waarvan twee voorwaardelijk. De politierechter zag echter te weinig echt hard bewijs en sprak de man vrij. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement