Marloes en Rogier van Rosmalen uit Waalre met hun pasgeboren baby Job, 3225 gram. Rechts Yvonne van Agt.
Volledig scherm
Marloes en Rogier van Rosmalen uit Waalre met hun pasgeboren baby Job, 3225 gram. Rechts Yvonne van Agt. © FotoMeulenhof

Vrouw-Moeder-Kindcentrum van MMC Veldhoven bestaat 5 jaar

VELDHOVEN - Het Vrouw-Moeder-Kindcentrum van het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven bestaat vijf jaar. De baby's Jip en Job vonden dat een mooi moment om ter wereld te komen. 

Ze zijn er nog een beetje beduusd van. Marloes en Rogier van Rosmalen uit Waalre kwamen woensdagmorgen naar het ziekenhuis voor controle. Maar baby Job wilde niet wachten en kwam binnen een halfuur  ter wereld. Even verderop maken Lotte en Antoon Dirks zich op voor vertrek naar hun huis in Knegsel. Antoon draagt de reiswieg met daarin baby Jip, geboren om half zes.  

Job en Jip weten het niet, maar zij markeren met hun komst de vijfde verjaardag van het Vrouw-Moeder-Kindcentrum van het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven. In Nederland de eerste combinatie van een verloskliniek met een intensive care-afdeling baby's en moeders met medische complicaties. Het MMC-personeel staat daar vanavond intern bij stil met een feestelijke bijeenkomst. 

Ingrijpen

Job en Jip zijn kerngezond. Maar als er tijdens hun geboorte een complicatie was opgetreden, dan had een team van gynaecologen, kinderartsen en anesthesiologen klaargestaan om in te grijpen. ,,Stil achter een gordijn om de moeder niet te storen", zegt Yvonne van Agt-Van der Zande, obstetrisch verpleegkundige en coördinator van de verlosafdeling.

Yvonne van Agt toont de afdeling met zestien verloskamers. Die tellen door tot zeventien, want nummer dertien is overgeslagen. Wat is er veranderd sinds het VMK-centrum is geopend? Artsen en verpleegkundigen zijn het roerend eens over de belangrijkste verbetering: alle aandacht gaat nu uit naar baby en ouders. Die worden niet meer gescheiden uit elkaar gehaald, zoals vroeger. Baby en ouders blijven samen op de kamer, waar alles aanwezig is om,  indien nodig, in te grijpen. Desgewenst kan de eigen verloskundige de moeder in het ziekenhuis bijstaan bij de bevalling.

Na de geboorte trekt het medisch team zich terug om de ouders en hun baby een 'heilig uur' te laten beleven. Baby op de buik van moeder. ,,Dat is goed voor de binding tussen ouders en kind en vermindert de stress", zegt Van Agt. 

Hokjes

Antoon rijdt voor het vertrek Lotte met Jip in een rolstoel naar het geboortebord met hokjes voor elke dag van het jaar. Zij pakt een blauwe prikker en steekt die in het hokje van 1 november. ,,Iedereen kijkt hier even naar de eigen verjaardag", zegt Yvonne van Agt. Zij wijst op de vele prikkers in augustus en september. ,,Altijd druk, negen maanden na de feestdagen met veel warmte en gezelligheid." 

Op de naastgelegen Nicu, de intensive care voor baby's, heerst een bijna serene sfeer. De baby's liggen niet bij elkaar op een zaal,  zoals in andere Nederlandse ziekenhuizen, maar elk gezin heeft een eigen kamer. Dat biedt meer rust, zegt kinderarts Hendrik Niemarkt. 

Samen met gynaecoloog Pieter van Runnard Heimel overziet hij de afgelopen vijf jaar. Ook beide artsen roemen de samenwerking tussen vroedvrouwen, verpleging en intensieve zorg. Er zijn de afgelopen jaren grote stappen gezet, zeggen beide artsen. Maar de komende jaren voorzien zij vooral kleine verbeteringen met een groot effect.  

Trend

Dé trend: zo min mogelijk de baby belasten met bloedprikken of beademen. Meer technische oplossingen, zoals stickers op de buik van moeder die weeën en de hartslag van de ongeboren baby volgen. Niemarkt werkt met collega's aan een sensor die aan de geur van ontlasting weet dat de baby een gevaarlijke darmstoornis heeft.

Lotte en Antoon Derks prikken een blauwe pin op het geboortebord voor hun kersverse zoontje Jip. Fotos Jurriaan Balke/fotomeulenhof
Volledig scherm
Lotte en Antoon Derks prikken een blauwe pin op het geboortebord voor hun kersverse zoontje Jip. Fotos Jurriaan Balke/fotomeulenhof © FotoMeulenhof
De plot-kamer, waar de gegevens van alle baby's worden bijgehouden.
Volledig scherm
De plot-kamer, waar de gegevens van alle baby's worden bijgehouden. © FotoMeulenhof
Wie dat wil, kan bevallen in een speciaal opblaasbaar bad dat op de kamer wordt gezet.
Volledig scherm
Wie dat wil, kan bevallen in een speciaal opblaasbaar bad dat op de kamer wordt gezet. © FotoMeulenhof
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement