De toren van de voormalige H. Jozefkerk een jaar geleden.
Volledig scherm
De toren van de voormalige H. Jozefkerk een jaar geleden. © FotoMeulenhof

Wat te doen met de Jozeftoren in Veldhoven?

VELDHOVEN - De toren van de voormalige H. Jozefkerk in Veldhoven verkeert in slechte staat, bleek een jaar geleden. Maar renoveren is te duur, aldus het parochiebestuur.

Ondertussen staan al een jaar bouwhekken rond de markante toren aan de Burgemeester Van Hoofflaan. Uit een inspectie van De Monumentenwacht Noord-Brabant bleek vorig jaar dat verschillende herstelwerkzaamheden nodig zijn, zoals het verstevigen van verroeste klimbeugels en het herstellen van gescheurd muurwerk. Vorig jaar moesten voorbijgangers beschermd worden tegen vallende stukjes beton.

De totale renovatiekosten zijn geraamd op 150.000 euro. Daar gaat het bisdom geen geld aan uitgeven, volgens het parochiebestuur. ,,Het bestuur vindt de toren een markant gebouw en zou het jammer vinden als deze zou verdwijnen. Het is echter een toren waar geen kerkgebouw met een kerkelijke functie bij hoort. Het bisdom zal geen toestemming geven om hiervoor zoveel geld in te investeren”, schrijft Kitty Tholen namens het parochiebestuur.

Slopen

De andere optie is het slopen van de toren. Maar dat is ook niet gratis. Slopen kost een slordige 50.000 euro. Een aantal bewoners van de Veldhovense wijk D’ekker laten het er niet bij zitten. Zij hebben een werkgroep opgericht om te kijken of de toren gered kan worden. Het parochiebestuur laat weten medewerking te verlenen aan mogelijkheden tot herstel, als daar geld voor ingezameld wordt.

Ook binnen de Veldhovense politiek is de Jozeftoren onderwerp van gesprek. Senioren Veldhoven heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders. Gerrit Coppens wil namens Senioren Veldhoven weten of het college al contact heeft gehad met de parochie over de Jozeftoren en of het college wil onderzoeken of de toren behouden kan blijven. Het college heeft nog geen antwoord gegeven op de gestelde vragen.