WK Ierse dans in Veldhoven: iedereen een medaille

VELDHOVEN - Deze dagen in Veldhoven: zwaaiende, zwierende en soms hoog geheven benen. In conferentiecentrum Koningshof vindt het Wereldkampioenschap Ierse Dans plaats.

De benen, die doen al het werk bij Ierse dans. Met een kaarsrechte rug en de armen strak langs het lichaam hupsen de dansers deze donderdag het podium over in conferentiecentrum Koningshof. Nog tot en met zondag maken zo’n 1000 dansers uit 12 landen uit wie zich wereldkampioen Ierse Dans mag noemen.

Donderdagochtend blijkt als snel dat iedereen wel wat wint, tijdens dit WK. De eerste prijsuitreiking is een onnavolgbare opsomming van categorieën waarbij iedereen op zijn minst één medaille krijgt omgehangen. Sommige dansers winnen zelfs een handvol zilverwerk.

Riverdance

Een van die veelwinnaars is Joyce Kessels (24) uit Sint-Michielsgestel. Vanochtend was ze nog ‘kotsmisselijk van de zenuwen’. Nu, vijf medailles later, gaat het een stuk beter. ,,Vroeger keek ik altijd naar Riverdance met mijn moeder. Dat vond ik fantastisch”, zegt ze. ,,En dit is de eerste keer dat ik iets win, dus dat is al helemáál fantastisch.”

Ook Hanneke Vermeulen (33) uit Den Bosch kijkt met een hals vol medailles tevreden terug op de eerste dag. ,,Voor een officiële jury dansen geeft echt een adrenalinekick”, zegt ze. ,,Tijdens het dansen vandaag had ik echt geen tijd om na te denken”, vult de Eindhovense Susan Johnson (28) aan. ,,Gewoon rechtop staan en lachen naar de jury.”

Kampioenen

Het toernooi in Veldhoven wordt georganiseerd door de World Irish Dance Association (WIDA), een van meerdere dansbonden. De grootste bond is The Irish Dancing Commission, die op dit moment een WK organiseert in Amerika. Bij die laatste bond gaat het er allemaal bloedserieus aan toe. In Veldhoven lijkt de sfeer wat meer ontspannen.

Micky van Wijnen uit Nuenen, die de drie Brabantse dames traint, legt uit waarom dat zo is. ,,Dit toernooi is voor dansers van alle leeftijden en alle niveaus. Het moet toegankelijk zijn voor iedereen.” Dit weekend begint de show pas echt goed, verzekert Van Wijnen. Dan komen de beste dansers aan bod. Het grootste spektakelstuk is zondag, wanneer de allerbeste dansers een parade der kampioenen opvoeren.

Volledig scherm
WK Ierse dans in het Koningshof in Veldhoven. © FotoMeulenhof