Volledig scherm
© Bert Jansen

'Xycarb-weduwe' Karien uit Veldhoven wil andere nabestaanden pijn besparen

VELDHOVEN - Nadat haar man omkwam bij een bedrijfsongeval bij Xycarb in Helmond maakte de Veldhovense Karien van der Loo in september diepe indruk met een betoog in de rechtszaal. Het bleek het begin van een missie om op te komen voor nabestaanden.

Dat laatste was eind september. De Veldhovense maakte diepe indruk in de rechtszaal door gebruik te maken van haar spreekrecht. Een hogere boete voor Xycarb, het Helmondse bedrijf dat schuldig is aan de dood van haar man, zag ze niet zitten. In plaats daarvan stapte ze over haar eigen verdriet en woede heen en pleitte voor een plan om het bedrijf veiliger te maken.

Overbodig
Met haar betoog maakte ze de hele zitting overbodig. Een zitting waar Xycarb zich eigenlijk moest verdedigen tegen het ongeval in augustus 2014 waarbij Kariens man Toon van der Loo (57) en diens collega Tonny Vissers (55) uit Nijmegen omkwamen. Beide technici stikten nadat ze waren afgedaald in een grote reactor die gevuld bleek met argongas. Xycarb was tekort geschoten in onder andere de veiligheidsmaatregelen.

Kruistocht
De rechtszaak wordt allerminst het laatste hoofdstuk van haar boek. Het is eerder het startpunt van een soort kruistocht door het land waarbij ze, vergezeld door broer Patrick van de Sande, aandacht vraagt voor de positie van nabestaanden. Ze gaan aan tafel bij de Arbeidsinspectie, maar ook bij het Nederland Forensisch Instituut, de verzekeringsmaatschappij en het pensioenfonds.

Pensioen
Die laatste instelling blunderde door Karien als weduwe in eerste instantie een veel te laag pensioen toe te kennen. De helft van waar ze recht op had. Tijdens het gesprek vertelt het pensioenfonds dat de fout bij Karien reden was om het klantenbestand door te lichten. „Ze ontdekten nog eens zes gevallen waar het fout was gegaan. Eén vrouw kreeg al tien jaar te weinig geld”, vertelt Van de Sande. „En als er dan iets verkeerd gaat, stuur dan op zijn minst gemeende excuses in plaats van een geautomatiseerde brief.”

  1. Koreaanse krant: Samsung wil snel tien EUV-machines van ASML

    Koreaanse krant: Samsung wil snel tien EUV-machines van ASML

    VELDHOVEN - De Koreaanse chipfabrikant Samsung staat op het punt tien EUV-machines te bestellen bij ASML. Dat meldt het Zuid-Koreaanse blad Business Korea op grond van bronnen in de plaatselijke industrie. Hiermee zou de orderportefeuille bij ASML in één keer vol genoeg raken om volgend jaar de geplande twintig EUV-machines af te zetten. Volgens een woordvoerder van ASML is het bedrijf al een aantal van die machines aan het bouwen in afwachting van definitieve opdrachten.