Vier bestuursleden van de stichting Zichtbaar! in Veldhoven.
Volledig scherm
Vier bestuursleden van de stichting Zichtbaar! in Veldhoven. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Zichtbaar Veldhoven blij dat ze gezien én gehoord wordt

VELDHOVEN - Vijf jaar geleden - om precies te zijn op 18 december 2012- werd Zichtbaar opgericht door Jan Huybers en wijlen Annemarie de Bruijn. De Veldhovense vereniging die vorig jaar de Eén van Veldhoven kreeg toegekend, zorgt voor lotgenotencontact en behartigt de belangen van slechtzienden. Dit weekend viert ze alvast haar eerste lustrum.

Bij de herinrichting van de noordentree van het Citycentrum heeft de gemeente de vereniging betrokken. Met als resultaat onder meer geleidelijnen en een vaste plek voor de taxbus. Dat het nog niet zo eenvoudig is, blijkt uit de geleidelijn die voor de deur van de snackbar plotseling stopt. Ook de fietsenrekken staan erg dicht bij de geleidelijn. Maar bestuursleden Jan Huybers, Lisette Neggers, Jeanny Kouwenberg en José van de Looij zijn blij dat ze gekend worden door de gemeente. ,,Het is soms een kwestie van geld of beleid dat iets niet wordt uitgevoerd zoals het voor ons het beste zou zijn.”

Wanneer de fotograaf komt, blijkt dat even oversteken naar een andere locatie voor goed ziende mensen heel wat makkelijker is dan voor slechtzienden. We moeten de weekmarkt oversteken. En dat is heel wat lastiger dan een leeg Meiveld. De trekhaak van een marktkar, een krukje, een parasol; allemaal obstakels voor mensen met een visuele beperking die maken dat een kort wandelingetje meer tijd kost.

Zebrapaden

Op verschillende plekken in de gemeente hebben de verkeerslichten tegenwoordig een ratelend geluid dat aangeeft of het groen of rood is. Tegelijkertijd zijn er nog genoeg locaties waar het beter kan. Zoals de zebrapaden bij rotondes, die onderbroken worden door een stukje stoep. De mensen van Zichtbaar hebben al eens mensen uit hun omgeving en twee medewerkers van de gemeente meegenomen naar MuZieum, waar mensen kunnen ervaren hoe het is om niets te zien. Regelmatig organiseert de vereniging uitstapjes die geschikt zijn voor mensen met een visuele beperking. Recent bezochten de leden het Bakkerijmuseum dat zich graag specifiek op de doelgroep wil richten. Een uitgelezen testcase dus.

De komende vijf jaar wil het bestuur onder meer zorgen voor de continuïteit. De vereniging verwelkomt graag nieuwe leden en zoekt nog vrijwilligers met een rijbewijs. Ook donaties zijn altijd welkom. De vereniging komt maandelijks bijeen. Zie ook de website.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement