Volledig scherm
PREMIUM
Loes met de kist © Bert Beelen

Zolderschatten: Een hemelsblauwe kist die levens redde

ZomerserieVELDHOVEN - „Ik overdrijf niet als ik zeg dat die kist ons in leven heeft gehouden’’, stelt Thea van Berkel-de Bruijn (88) gedecideerd. Het gezin met acht kinderen overleefde de laatste winter van de Duitse bezetting door een dappere moeder en de waardevolle inhoud van een vergeten kist.

,Het is maar een kist, maar wel één met een hoofdletter voor onze familie’’, zegt de in Veldhoven wonende Thea van Berkel-de Bruijn (fotootje). Ze moet een jaar of negen zijn geweest toen ze de hemelsblauwe kist voor het eerst zag. „Net als mijn ouders woonde mijn opa in Haarlem. Zijn beroep was koper- en blikslager. Toen mijn opa gestorven was, werd het huis leeggehaald. Door mijn vader werd een hemelsblauwe kist meegenomen. Wat erin zat, wist hij niet en hij stalde hem tussen zijn spullen in de werkplaats en de kist raakte in de vergetelheid.’’

  1. Balkunstenaar Touzani houdt het positief in Veldhoven

    Balkunste­naar Touzani houdt het positief in Veldhoven

    VELDHOVEN - Een flinke schare voetballertjes was afgelopen zaterdag naar het Meiveld van het City Centrum in Veldhoven gekomen voor een 'meet-and-greet' met Soufiane Touzani. Hij is de pionier van het freestyle voetbal en de koning van de hooghoudtrucs. Touzani had voor zijn jonge fans méér in huis dan het laten zien van zijn voetbalkunsten. Hij bracht vooral een positieve boodschap. ,,Heb vertrouwen in de toekomst. Het maakt niet uit wat je doet, als je het maar goed doet."