Volledig scherm
PREMIUM
Loes met de kist © Bert Beelen

Zolderschatten: Een hemelsblauwe kist die levens redde

ZomerserieVELDHOVEN - „Ik overdrijf niet als ik zeg dat die kist ons in leven heeft gehouden’’, stelt Thea van Berkel-de Bruijn (88) gedecideerd. Het gezin met acht kinderen overleefde de laatste winter van de Duitse bezetting door een dappere moeder en de waardevolle inhoud van een vergeten kist.

,Het is maar een kist, maar wel één met een hoofdletter voor onze familie’’, zegt de in Veldhoven wonende Thea van Berkel-de Bruijn (fotootje). Ze moet een jaar of negen zijn geweest toen ze de hemelsblauwe kist voor het eerst zag. „Net als mijn ouders woonde mijn opa in Haarlem. Zijn beroep was koper- en blikslager. Toen mijn opa gestorven was, werd het huis leeggehaald. Door mijn vader werd een hemelsblauwe kist meegenomen. Wat erin zat, wist hij niet en hij stalde hem tussen zijn spullen in de werkplaats en de kist raakte in de vergetelheid.’’

  1. Deze Brabantse podcasts zijn het luisteren waard

    Deze Brabantse podcasts zijn het luisteren waard

    Podcasts zijn het helemaal. Ooit bedacht om bestanden op te nemen in RSS-feeds, nu niet meer weg te denken uit het medialandschap. Ze gaan over nieuws, sport, kunst&cultuur, levensvragen en zelfs tieten. Over elk denkbaar onderwerp is wel een podcast te vinden. Om je wegwijs te maken door de vele gesprekken en het oeverloze geouwehoer, hebben we een geheel willekeurige lijst gemaakt met podcasts die een link hebben met Brabant. Aanvullingen zijn welkom via dit e-mailadres.