Volledig scherm
Op de foto strijkt Thomas Blokdijk ei op een koekje, daarbij geholpen door de activiteitenbegeleiders Anouk van Gorp (l) en Marian van Heerenbeek (r). © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Zorgcluster in Veldhoven zorgt voor glimlach

OERLE - Op het terrein van het voormalige KI-gebouw aan de St. Janstraat realiseerde Thuis het Zorgcluster Oerle. De eerste bewoners nemen er hun intrek in.

,,Ik voel me hier al echt thuis", zegt Franca Jansen-van der Looij. Samen met haar man Gerard woont ze sinds twee weken in een appartement in het markante witte gebouw. Vijfenveertig jaar woonde het stel in Zonderwijk toen het tijd werd om uit te zien naar een seniorenwoning. ,,We stonden daarvoor al lang ingeschreven. In augustus kregen we bericht van Thuis om hier te gaan kijken. Van de verschillende appartementen vonden we dit het mooist en we hebben het gekregen." Ook Gerard is in zijn nopjes. Hij kan zelfs zijn hobby klokken verzamelen en repareren blijven uitoefenen. ,,Het is een mooie stek hier, dat komt wel goed."

Beneden in het gebouw hangt de geur van gebakken koekjes. Hier zit sinds 24 september Bakkerij Severinus. ,,Nog diezelfde dag kwamen de eerste cakes uit de oven", zegt Anouk van Gorp. Samen met Marian van Heerenbeek is ze als activiteitenbegeleider verbonden aan de zorgorganisatie. Gemiddeld werken er veertien cliënten van Severinus aan twee werktafels. Maartje steekt vormpjes uit deeg, Thomas strijkt er losgeklopt ei op en Emiel voorziet het koekje van amandelschaafsel. Zeventien jaar zat de bakkerij aan de Libra. Van Heerenbeek is blij met het besluit van Severinus de bakkerij naar Oerle te verhuizen. ,,We zitten nu in een nieuwe wijk en dicht bij Severinus. Dat is handig want we leveren ook aan het restaurant."

Behalve een bakkerij is er ook een wasstraat, keuken en hal. De hal krijgt binnenkort een balie met vitrine. ,,Iedereen kan bij ons gebak bestellen. Telefonisch en straks als we internet hebben ook per e-mail", zegt Van Heerenbeek.

Prijslijsten zijn op werkdagen af te halen tussen 09.00 en 16.00 uur. Op de eerste verdieping geniet Lies van Bree van het zelfde uitzicht als dat ze had van 1962 tot 1992. Wijlen haar echtgenoot Martien was indertijd bedrijfsleider van de stierenstallen van de KI. Het echtpaar woonde vlak bij het nieuwe appartementengebouw. ,,Toen we in 1992 naar de A. P. de Bontstraat verhuisden, zijn we lid gebleven van de buurtvereniging St. Janstraat. Het heet hier Brandrood, maar voor mij is het terugkomen in de St. Janstraat. Het uitzicht is nog steeds geweldig."