Volledig scherm
De CRDL bewijst inmiddels dagelijks zijn nut bij Severinus in Veldhoven. Vera Beusink maakt contact met Frank door middel van de CRDL. © FotoMeulenhof

Zorginstrument CRDL helpt Severinus bij contact maken met verstandelijk gehandicapten

VELDHOVEN - Als eerste zorginstelling voor verstandelijk beperkten schafte zorgorganisatie Severinus in Veldhoven de CRDL aan. Het oplaadbare zorginstrument is inmiddels niet meer weg te denken bij het maken van contact met een aantal (ernstig) verstandelijk gehandicapten.

De handen van activiteitenbegeleidster Vera Beusink en Frank (64) rusten op een houten instrument. Frank is een verstandelijk gehandicapte bewoner van Severinus met dementie. Als Beusink de arm van Frank streelt, komt het geluid van kakelende kippen uit de houten vorm. Frank kijkt verbaasd op, en reageert door 'tok, tok, tok' te zeggen.

Nieuw contact
Severinus maakt sinds kort gebruik van de CRDL (spreek uit: cradle) en is de eerste zorginstelling voor verstandelijk beperkten in ons land die het apparaat gekocht heeft. Het instrument maakt nieuw contact mogelijk met mensen die lijden aan onder meer dementie, autisme of een verstandelijke beperking of een combinatie daarvan. Beusink: "We zijn voor onze doelgroep steeds op zoek naar mogelijkheden om in contact te komen met hen. We doen dit al veel door ons lichaam te gebruiken als instrument. Maar daarmee verlies je al snel het contactmoment met de deelnemer. Met de CRDL blijf je op een leuke, speelse manier contact houden. Op Facebook kwam ik hem tegen. Ik zag meteen dat die geweldig zou zijn voor onze doelgroep."

Een deel van de dertig activiteitenbegeleiders heeft er inmiddels al mee gewerkt. Allemaal zijn ze zeer enthousiast.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement