Volledig scherm
Zwembad den Ekkerman in Veldhoven © Tom Valstar/fotomeulenhof

Zwembaden in regio lijken vaak negen levens te hebben

VELDHOVEN - De Smelen in Geldrop, De Drietip in Nuenen, De Dolfijn in Best en De Wiemel in Deurne. De lijst met zwembaden die de afgelopen jaren moesten vrezen voor hun voortbestaan – en dat soms nog steeds doen – is lang.

Deze week lijkt het doek te zijn gevallen voor Den Ekkerman in Veldhoven. De gemeenteraad schrikt terug voor de enorme kostenstijging die renovatie van het zwembad met zich meebrengt. In principe is het lot van zwemmend Veldhoven daarmee bezegeld. Toch kunnen de gebruikers van Den Ekkerman zich aan een wetmatigheid vastklampen: een zwembad heeft vaak negen levens.

Geldrop
De Smelen in Geldrop is daar misschien wel het ultieme voorbeeld van. In 2008 stond het hele dorp op zijn kop toen exploitant Laco bekendmaakte de deuren te sluiten. Reden was dat de gemeente de subsidie vanaf 2009 wilde stopzetten. Dan zou het Hilvarenbeekse bedrijf volgens oude afspraken het zwembad in eigendom krijgen. En vanaf dat moment moest Laco zichzelf maar bedruipen, was toen de gedachte van de gemeenteraad.

Toen Laco het zwembad dreigde te sluiten en woningen wilde gaan bouwen, koos de politiek toch eieren voor zijn geld. De subsidie kwam er alsnog. Maar de laatste anderhalf jaar herhaalt de geschiedenis zich. De politiek wil de geldkraan dichtdraaien en verwijt Laco niet te willen investeren in het zwembad en de omgeving.

Deurne
Ook andere zwembaden in de regio zijn al meermaals doodverklaard. In Deurne speelde een vergelijkbaar dispuut tussen gemeente en Laco, maar die kou is uit de lucht. De gemeenteraad stemde eergisteren in met een grondige renovatie. Ook een gemeentelijke accommodatie als buitenbad De Dolfijn in Best werd al met sluiting bedreigd. Daar concludeerde de gemeente dat privatiseren niets opleverde, en besloot de raad uiteindelijk bij te lappen.

Lees alles in het ED van donderdag of in de digitale krant.