#Verkiezingsvlog 4 - Jong en in de politiek, waarom zou je?

VerkiezingenNETERSEL/VALKENSWAARD - Ze zijn er nog: de jongelingen, vers uit de schoolbanken die zich vol op het raadswerk storten. Renee Smulders(nét 18) en Hugo Maas (22) gaan ervoor. Wat bezielt hen?

Naam:Hugo Maas
Leeftijd: 22
Partij: Pro5
Plek: 1

Voor het geld of respect van je vrienden hoef je het niet te doen. Waarom dan wel?

Het is er vanuit thuis met de paplepel ingegoten en ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in politiek. Ik volg nu een studie bestuurskunde dus die maatschappelijke betrokkenheid zit er wel echt in. De studie heeft veel raakvlakken met het raadswerk. Bovendien vind ik het gewoon leuk om te doen. 

Waar wil je met Netersel heen? 

In Netersel gaat veel goed, maar de kermis kan beter. Daarom heb ik hier ook als ludieke actie een kleine kermis georganiseerd. We maken in de aanloop naar de verkiezingen iedere vrijdag een video waarin we lokale thema's in de dorpen bespreken. We wonen in de gemeente Bladel met zijn allen in een klein landelijk gebied en samen kunnen we ervoor zorgen dat onze dorpen leefbaar blijven. Ik zet me graag in om door goed samen te werken en naar elkaar te luisteren het samenleven hier nog beter te maken.

Zin om beleidsstukken te doorploeteren en tot middernacht te vergaderen?

Tegen mensen bij wie die vooroordelen leven moet ik helaas bekennen dat ze vaak ook waar zijn. Het hoort er allemaal bij. Maar de afgelopen vier jaar heb ik mijn weg gevonden in het gemeentehuis en weet ik wat ik wil. Ik hoop hier de komende jaren de vruchten van te kunnen plukken. 

Tekst gaat verder onder te foto.

Volledig scherm
Hugo Maas zet zich in voor PRO5 © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Naam:Renée Smulders
Leeftijd: 18
Partij: Helder en Gedreven
Plek: 3

Volledig scherm
Valkenswaard Renée Smulders (18) wil de gemeenteraad in © Fotopersburo van de Meulenhof BV

En dan sta je ineens met je hoofd op een gigantische poster, hoe is dat?

Dat was wel even schrikken ja. Ze hebben 2500 flyers besteld en ook nog 500 grote posters. En dan kreeg ik ook nog een berichtje van de voorzitter dat er nog 50 A0-posters gedrukt worden. Nou nog wat mensen vinden met grote ramen die ze ervoor willen hangen. 

Hoe ben je zomaar ineens op plek drie terecht gekomen?

We deden met onze klas mee aan een landelijke debatwedstrijd en dat vond ik zo leuk om te doen dat ik ging kijken waar ik dat nog zou kunnen doen. Mijn wiskundeleraar was al politiek actief en het leek mijn moeder een goed idee als ik eens met hem ging praten. Dat heeft uiteindelijk tot mijn lidmaatschap geleid. 

Wat kan er volgens jou beter in je dorp?

We moeten de vergrijzing echt proberen tegen te gaan. Valkenswaard vergrijst heel erg. Het probleem speelt natuurlijk in meerdere gemeenten rondom Eindhoven. Maar ik denk dat je er wel op in moet spelen door het de jeugd makkelijker te maken om hier te blijven. Dat doe je door voor voldoende starterswoningen te zorgen. Ook moeten we talentontwikkeling blijven stimuleren door bijvoorbeeld het aanbieden van betaalbaar muziekonderwijs.

Welke partij kies jij? Doe de ED Kieswijzer 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement