#Verkiezingsvlog 6 - Hier ben je de baas van de buurt zonder dat je daarom gevraagd hebt
VerkiezingenGRONINGEN - De kritiek op de gemeenteraad is veelgehoord: burgers zijn er maar weinig bij betrokken en ook de opkomst bij lokale verkiezingen daalt gestaag. Kan dat ook anders? In Groningen denken ze van wel. Daar worden voor het eerst burgers geloot in plaats van gekozen.
Een oude volkswijk waar sociale huurders en moeders met hippe bakfietsen dicht op elkaar wonen. In deze wijk met ruim 11.000 bewoners, leidt het nogal eens tot spanningen en onbegrip. Een band met de lokale politici hebben ze niet, want die staan te ver van ze af, vinden ze. Maar wat als deze twee groepen gezamenlijk over de wijk gaan besturen?
Uitverkoren
In deze wijk kan iedereen uitverkoren zijn om beslissingen te gaan nemen. Dat moet volgens de gemeente Groningen het gat tussen burger en overheid dichten. Eerder deed publicist David van Reybrouck al menig wenkbrauw fronsen met zijn stelling dat loten veel democratischer is dan kiezen. Want door te loten voorkom je dat alleen mensen met geld, diploma’s en connecties het voor het zeggen krijgen.
Daarom worden uit de 11.700 inwoners lukraak mensen uit het basisregistratiesysteem gehaald en gevraagd onderdeel te worden van de coöperatieve wijkraad. Vele zeiden nee, en naar de laatste twee wijkraadsleden wordt nog gezocht. Maar de deelnemers die 'ja' zeiden zijn dolenthousiast terwijl ze voorheen nooit de intentie hadden in een gemeente- of dorpsraad te gaan zitten.
Primeur
De primeur voor de eerste wijkraad met gelote volksvertegenwoordigers gaat naar Groningen. De Oosterparkwijk was vroeger de plek van het voetbalstadion. Van vechtende hooligans. Maar nu is het de plek van parken, diversiteit en misschien wel de bakermat van vernieuwende lokale politiek. Als het aan bewoners Henk Wierenga ligt in elk geval wel. De 63-jarige platprater vond een briefje op de deurmat dat hij uitverkoren was. Het bleef een hele tijd op tafel liggen tot hij besloot mee te doen aan het experiment.
In Zuidoost-Brabant is nog geen enkele gemeente die iets lijkt te zien in het fenomeen. Toch hoopt een van de initiatiefnemers, Frank Brander, dat het experiment ook in andere gemeenten navolging krijgt. ,,Het experiment is voor ons geslaagd als er meer en andere mensen meedoen en er goede beslissingen voor de wijk worden genomen, door de mensen die er wonen."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Open Huizen Dag: zo prik je door de verkooptrucjes heen
Wil je meerdere huizen die in de buurt te koop staan bekijken? Dat kan op 1 april tijdens de Open Huizen Dag van NVM. Met de tips van Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis ga je goed voorbereid op huizenjacht. -
PREMIUM
‘Ga niet met de hogedrukspuit over het terras met groene aanslag’
Last van algen op tegels, schutting en bloempotten in de tuin? Wacht even met de hogedrukspuit, zegt hovenier Bert Moelee van De Tuinexpert. Hij heeft een betere oplossing. -
PREMIUMEnergierekening
Robert: ‘Afgelopen jaar verbruikten we 21.000 kWh aan stroom en wekten we 18.900 kWh op’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Robert Schrijvers (53) uit Maria Hoop in Limburg.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer