Volledig scherm
© EPA

VVD grootste in alle Zuidoost-Brabantse gemeenten, regionale PVV'ers tevreden; bekijk alle uitslagen

UPDATEEINDHOVEN/HELMOND -  De VVD heeft in alle Zuidoost-Brabantse gemeenten de meeste stemmen gekregen. Ook in Eindhoven is de PvdA, sinds de jaren negentig na zeven verkiezingen vijf keer de grootste, woensdag weggevaagd. In Helmond eindigde de PVV nipt achter de VVD, met 20,6% van de stemmen tegen 21,0%. In veel gemeenten in Zuidoost-Brabant eindigde het CDA - traditioneel een grote partij - op de tweede plek. In onder andere Geldrop-Mierlo, Veldhoven en Valkenswaard werd de PVV de tweede partij.  De opkomst in de regio is op een haar na 80,6 procent, landelijk is dat na het tellen van 379 van de 388 gemeenten 80,3 procent. 

Klik op de kaart hieronder op uw gemeente om alle uitslagen per partij te bekijken:

Bekijkt u dit artikel in onze nieuws-app? Klik dan op het landkaartje voor de uitslagen per partij in uw gemeente

Opkomst
De opkomst is net iets boven de 80 procent uitgekomen (80,2 procent). Dat blijkt uit cijfers van de Verkiezingsdienst van het ANP, na telling van 96,2 procent van de stemmen. Bij de vorige Kamerverkiezingen in 2012 lag de opkomst op een kleine 74,6 procent.

PVV
De Zuidoost-Brabantse PVV-Statenleden Alexander van Hattem uit Steensel en Joyce Kardol uit Helmond zijn tevreden met de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen. "De verwachting was inderdaad dat we nog beter zouden scoren, maar met vijf zetels winst hebben we niks te klagen", zegt Kardol.

Van Hattem spreekt van 'een opgaande lijn'. "We waren landelijk de derde partij, nu zijn we de tweede, en in Limburg de grootste. Er is een stabiele basis om door te groeien. Dit geeft vertrouwen voor de toekomst."

De PVV deed het erg goed in Helmond. Met 20,6 procent van de stemmen eindigde de partij er maar net achter de VVD (21,0 procent). Ook in Geldrop-Mierlo en Valkenswaard is de PVV nu tweede. In onder meer Eindhoven, Best, Deurne en Laarbeek is de partij de nummer drie.

De lokale steun voor de partij is een van de criteria die meespelen bij de vraag waar de PVV volgend jaar gaat meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Van Hattem zit in de commissie die zich over deze vraag buigt, maar concreet kan hij nog niet zijn. "We zijn er volop mee bezig, maar het is nog te vroeg om te zeggen waar we gaan meedoen. Het gaat er ook om dat er geschikte kandidaten zijn."

Eindhoven
Eindhoven was bij de vorige verkiezingen in 2012 nog de enige gemeente in Zuidoost-Brabant waar de PvdA de grootste partij was. Hoe anders is het anno 2017. Slechts kleine 6700 mensen gaven hun stem aan de PvdA, die daarmee de zevende partij van de stad wordt.

VVD pakte 19,6 procent van de stemmen (24.103 in aantallen) en is ook in Eindhoven de grootste, gevolgd door D66 (20.212 stemmen), PVV (15.804), GroenLinks (15.151), SP (14.577) en CDA (10.818). GroenLinks is net als in het landelijke beeld de grootste stijger. De partij van lijsttrekker Jesse Klaver pakt in Eindhoven 12,3 procent van de stemmen tegen 2,9 procent in 2012.

 ,,Een afstraffing door de kiezer", concludeert Mary Fiers, oud-wethouder in Eindhoven en voorzitter van de Eindhovense PvdA. ,,Dat doet pijn. Ik heb een bloedend hart, maar we gaan niet bij de pakken neerzitten. De idealen blijven, ook met tegenwind."

Stemmen tellen
Het tellen van alle stemmen van de Tweede Kamerverkiezingen kost veel tijd, vooral door de hoge opkomst van kiezers. Een aantal gemeentes komt donderdag of vrijdag zelfs pas met de definitieve uitslag.

Helmond
De PVV werd in Helmond de tweede partij, na de VVD. Het verschil is miniem: met 21 procent voor de VVD en 20,6 voor de partij van Geert Wilders. De SP wordt, door de terugval van de PvdA van 22,5 procent naar 3,8 procent, de derde partij van Helmond.

Gemert-Bakel
Het opkomstpercentage bedroeg in Gemert-Bakel 81,63 procent. Net als in alle andere gemeenten in Zuidoost-Brabant bleef ook in Gemert-Bakel de VVD de grootste partij.

De tweede partij in Gemert-Bakel werd het CDA, gevolgd door de SP, de PVV, D66 en GroenLinks. De nieuwe Libertarische Partij wist in de gemeente slechts één enkele stem te trekken.

CDA
Het traditioneel in de regio grote CDA behaalde in veel gemeenten de tweede plek. In Bergeijk kreeg de partij 21,7% van de stemmen, en zat daarmee de VVD (25,4%) aardig dicht op de hielen. Ook in Asten (20,5%), Eersel (20,1%), Reusel-De Mierden (19,9%), Gemert-Bakel (19,7%) en Oirschot (19,%%) scoorde het CDA goed.

Waalre
De VVD kreeg in Waalre de meeste stemmen - 29,3% - van alle gemeenten in de regio. D66 behaalde daar de tweede plek (14,8%). Ook in Asten scoorde de VVD goed met 27,4%.

Son en Breugel
De gemeente Son en Breugel was afgelopen nacht rond 00.30 uur als eerste gemeente in Zuidoost-Brabant klaar met het tellen van de stemmen. De PvdA kelderde in die gemeente naar 4,1 procent van de stemmen, dat was in 2012 nog 17,1 procent. Ook in Bergeijk, die als tweede de uitslag kon melden, werd de PvdA gedecimeerd van bijna zestien procent naar iets meer dan drie procent. In beide gemeenten lag het opkomstpercentage rond de 84 procent. In Nuenen, waar achtereenvolgens VVD, D66 en CDA de drie grootste partijen werden, werd de hoogste opkomst gemeld. Daar ging gisteren 87 procent van de kiesgerechtigden naar de stembus, bijna zeven procent meer dan bij de vorige verkiezingen.

Krol
De Eindhovense 50Plus-voorman Henk Krol krijgt waarschijnlijk gezelschap van twee nieuwe Kamerleden uit de regio: Jessica van Eijs (D66) en Paul Smeulders (GroenLinks). Krol was gisteren zeer te spreken over het resultaat van de verkiezingen. ,,50PLUS is niet meer weg te denken. We hebben ons verdubbeld. Niemand kan meer om ons heen'', zei de lijsttrekker van 50PLUS voor de camera van de NOS. Zijn partij verdubbelt van twee naar vier zetels. 

Smeulders
Smeulders, wiens partij waarschijnlijk op veertien zetels uitkomt, kon zijn geluk woensdagavond niet op.,,Maar tegelijkertijd besef ik het nog niet helemaal. Ik denk dat dat pas morgenvroeg komt, als we de eerste fractievergadering hebben." Hij wil zich als Kamerlid de komende jaren vooral gaan inzetten voor verbetering van de status van Brainport, de problemen in de landbouw en de energietransitie. Als Smeulders definitief een zetel in de wacht sleept, wordt hij donderdag 23 maart geïnstalleerd; een dag later neemt hij afscheid als wethouder in Helmond.

Van Eijs
Ook D66'er Jessica van Eijs, nu nog raadslid in Eindhoven, verkeerde in juichstemming over haar aanstaand Kamerlidmaatschap. ,,Maar nog blijer ben ik met dit fantastische resultaat voor D66. De uitslag is voor mijn partij sinds 1994 niet meer zo goed geweest." De campagne is haar inmiddels wel flink in de benen gaan zitten. ,,Ik loop al wel een beetje op de reservetank, maar die is gelukkig nog niet leeg, hoor."

Van den Nieuwenhuijzen
Andere kandidaten uit de regio lijken het niet te gaan redden. Tom van den Nieuwenhuijzen (GroenLinks) is de nummer 20 van de lijst. Zijn partij staat nu op veertien zetels, waardoor de kans erg groot is dat Van den Nieuwenhuijzen in ieder geval tot de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar wethouder blijft in Son.

Ook voor de Helmondse Joyce Kardol (29e op de lijst van de PVV) en Bladelnaar Presley Bergen (12e bij 50Plus) blijft een Kamerzetel buiten bereik. 

Volledig scherm
© Getty Images
Volledig scherm
© REUTERS