HASHTAG

Wetenschap

2:04

Opgravingen Dalfsen leren ons veel over de vroegere inwoners

Het vijfduizend jaar oude grafveld dat zeven jaar geleden in Dalfsen werd ontdekt werpt nieuw licht op de wereld van de hunebedbouwers. BEELD Arjan Bosch

8:15

Waarom gaan vogels in de stad sneller vreemd?

Vreemdgaan komt regelmatig voor bij vogels, met name wanneer zij in de stad zijn genesteld. De oorzaak van deze buitenechtelijke avontuurtjes: de mens. Hoe zit dit precies en wat voor effecten heeft de mensheid nog meer op de natuur? Dr. Wouter Halfwerk van de Vrije Universiteit Amsterdam geeft antwoord op die vragen in dit college van de Universiteit van Nederland.

13:30

Wat gebeurt er als robots slimmer worden dan wij?

Robots worden steeds beter en slimmer. De potentie van artificial intelligence (AI) is enorm. Kunnen wij die intelligentie zelf nog wel bijbenen en moeten wij ons zorgen gaan maken? Professor Carlo van de Weijer van de Universiteit van Nederland geeft antwoord op deze vragen.

12:30

Influencers slecht? 'Nee, ze spelen een grote sociale rol'

Emmelyn Croes doet onderzoek naar de impact van influencers. En als je denkt dat ze dan stuit op de negatieve effecten van YouTubers zoals Enzo Knol en Monica Geuze, dan heb je het mis. Influencers kunnen namelijk een grote sociale rol vervullen in de levens van jonge kijkers. Dat legt de communicatiewetenschapper van Tilburg University uit in de nieuwe video van de Universiteit van Nederland.

14:24

Gendergelijkheid? Moet je niet willen vanwege onze breinen

Gendergelijkheid: daar streven we naar. Maar als je puur en alleen nog onze breinen kijkt, dan moet je dat helemaal niet willen. Iris Sommer, neurowetenschapper en psychiater van de Rijksuniversiteit Groningen legt uit wat de verschillen zijn tussen het mannen- en vrouwenbrein én welke consequenties dat heeft.

4:26

Files oplossen? Vraag geld voor rijden in de spits

Files kan je voorkomen door mensen te stimuleren om op een ander tijdstip naar hun werk te rijden. Maar hoe doe je dat? Bijvoorbeeld door mensen te laten betalen voor het tijdstip waarop ze naar hun werk rijden. Ga je in de spits? Dan kost het meer dan wanneer je buiten de spits rijdt.

0:31

Heelal animatie

Helmer Koppelman van de Rijksuniversiteit Groningen maakte een animatie van de geschiedenis van ons heelal.

14:17

Hoe komt een medicijn op de goede plek in je lichaam?

Last van hoofdpijn of een verzwikte enkel heeft iedereen wel eens. Een aspirientje helpt dan al snel. Maar hoe weet dit medicijn waar precies in je lichaam hij moet zijn? Dr. Roy van der Meel van de Technische Universiteit Eindhoven legt deze magie uit in de nieuwste aflevering van ‘De Werkplaats’ van Universiteit van Nederland.

15:36

Hoe weet je of je buren drugsdealers zijn?

Drugsdealers: daar zit niemand in z'n wijk op te wachten. Omdat het Nederlandse criminele landschap verandert en criminaliteit steeds zichtbaarder wordt, is het best goed om in de gaten te houden of je eigen wijk nog wel veilig is. Professor Emile Kolthoff van de Open Universiteit legt uit hoe je dat kan doen.

3:10

Hoe zit dat, Nanne? Na zoveel tijd is een windmolen rendabel

Sommige mensen vragen zich af na hoeveel tijd een windmolen de energie die het kost om er een te maken en neer te zetten heeft terugverdiend. Verslaggever Nanne Nicolasen gaat op zoek naar het antwoord. Beeld: Reinier Vermeer

4:33

Een gokverslaving: de ene is gevoeliger dan de ander

Gokken is verslavend, dat is bekend. Maar de verslavingsgevoeligheid voor een gokverslaving is per persoon verschillend. Of iemand meer of minder gevoelig is, dat is te zien in je brein. Econoom en neurowetenschapper Kim Fairley van de Universiteit Leiden legt het uit.

0:20

Zo klinkt een knoflookpad

Als je de knoflookpad wilt horen, moet je in de stilte van de nacht met een microfoon onder water luisteren. Zo weet Matty Meij van IVN Veghel dat dit beschermde beestje weer leeft in natuurgebied het Hurkske in Erp.

Meer video's

Gerelateerde series

Conform de Mediawet vallen de video's in deze sectie onder het toezicht van het Commissariaat van de Media