Volledig scherm
Promotie-materiaal voor de pil van Drion © ANP

Gastblog Yvette den Brok: De Pil van Drion beschikbaar voor iedereen

Afgelopen voorjaar had een goede kennis serieuze plannen om uit het leven te stappen. Een jonge man met nog een heel leven voor zich. Een leven dat hem te zwaar viel.

Ik wilde niet dat hij zou sterven want ik mocht hem – en mag hem nog steeds – erg graag. Tegelijk kon ik met hem meevoelen. Het was me duidelijk wat hem dwars zat en waarom hij al die jaren die hij statistisch nog voor de boeg had, niet meer wilde.

Wie was ik om zijn keuze niet te respecteren, als hij die echt door wilde zetten? Gelukkig is hij er nog.

Hij heeft een manier gevonden om met de fikse tegenvallers in zijn leven om te gaan, hij heeft werk gevonden en hij heeft weer levenslust. Het kan verkeren in een mensenleven.

Maar zo vergaat het niet iedereen. Het leven krijg je zonder er om te hebben gevraagd en het leven kan heel aangenaam zijn, maar ook behoorlijk zwaar. Wie ervan overtuigd is dat het té zwaar is en er werkelijk de lol niet meer van inziet, heeft in mijn ogen het recht om er uit te stappen.

Nu stelt het Kabinet een wetsaanpassing voor die het mogelijk maakt om oudere mensen die vinden dat hun leven lang genoeg heeft geduurd, ongestraft te helpen bij zelfdoding. Een goede zaak, dunkt me.

“Het zou mij rust geven als de Pil van Drion in mijn nachtkastje zou liggen,” hoorde ik een oude man op de tv zeggen en dat kan ik me voorstellen. De wetenschap dat die verlossende pil daar ligt haalt de druk van de ketel, alleen al omdat mensen die levensmoe zijn dan niet meer geobsedeerd kunnen raken door de vraag hoe ze zich er op een verantwoorde manier een einde aan kunnen maken. Dat geeft ruimte om de voor- en nadelen van het leven goed tegen elkaar af te wegen en pas voor de dood te kiezen als de nadelen veruit het zwaarst gaan tellen.

Maar waarom zouden we dit alleen aan oudere mensen gunnen? vraag ik mezelf voortdurend af. Waarom zouden alleen mensen die nog maar een beperkt aantal jaren te gaan hebben het recht mogen krijgen om zelf te beslissen over het tijdstip van hun dood en mensen die nog maar aan het begin staan van een lang leven niet?

Volgens mij is het beter om ieder mens de beschikking over de Pil van Drion te geven. Niet door mensen toe te staan om ‘m in een nachtkastje te leggen, maar door te garanderen dat iedereen die daar daadwerkelijk zelf voor kiest, de Pil onder hoogst betrouwbaar en deskundig toezicht en op korte termijn kan slikken.

Dat getuigt pas van respect voor ieders recht op zelfbeschikking.

poll

Ik doe alleen nog maar online boodschappen bij de supermarkt

Ik doe alleen nog maar online boodschappen bij de supermarkt

  • Eens (7%)
  • Oneens (93%)
1815 stemmen