Volledig scherm
© Tninkstock

Gastblog Yvette den Brok: Er is niets mis met ADHD

Ik ben echt nieuwsgierig naar de boeken die ik na afloop van de bijpraat-afspraak bij uitgeverij Xanten in Utrecht heb meegekregen: de boeken die er na mijn kinderboek zijn uitgegeven. Toch blijven ze maar op de plank liggen. Mijn hoofd is weer eens zo vol met ideeën en dingen-die- ik-eigenlijk- gisteren-al- had-willen-doen, dat ik met geen mogelijkheid rust kan vinden om lekker te gaan zitten lezen.

Gek word ik van al dat gedoe in mijn hoofd. Zou ik ADHD hebben? denk ik voor de zoveelste keer zonder daar verder iets mee te doen. Maar nu ik mijn studie kindercoaching heb afgerond, komt er warempel toch een beetje rust in mijn bovenkamer en bekijk ik de boeken nog eens goed.

Als eerste kies ik het kinderboek ‘Dertien dagen om een spetterend feest te organiseren’ van Hanneke de Jong. “Dat is een leuk boek,” vertelde de uitgever. “Een boek waarin ADHD op een positieve manier wordt bekeken.” Dat spreekt me aan.

Al gauw merk ik dat ADHD niet het enige thema van het boek is, maar dat het méér taboes aan de orde stelt. Het gaat over Marieke, die best naar de Havo had gekund maar bewust voor het VMBO heeft gekozen omdat ze daar het vak kan leren dat ze later wil gaan uitoefenen. Zo. Dat is taboe nummer één. Want zullen er niet heel veel kinderen worden gepusht om voor het hoogst haalbare niveau te gaan, terwijl ze dat helemaal niet nodig hebben om hun droom waar te maken?

Zonder één tel na te denken belooft Marieke haar vader om een feest te organiseren voor haar moeder die dertien dagen later veertig jaar wordt. Hupsakee: daar heb je taboe nummer twee. Want eigenlijk hoor je over zoiets toch heel goed na te denken voordat je ‘ja’ zegt? Maar het lukt Marieke prima.

Zelf heb ik ook vaak gemerkt dat er als je aan iets begint, vanzelf mensen komen helpen en dat je voor alles wat mis gaat een oplossing vindt. Taboe nummer drie dient zich aan als Marieke haar vergeetachtige vader vraagt hoe hij ooit directeur heeft kunnen worden. Zonder aarzeling antwoordt hij dat hij het echt niet zou redden zonder zijn secretaresse die steeds zegt wat hij moet doen. Klasse vind ik dat. Want niemand zegt het hardop, maar laten we eerlijk zijn: geldt dat niet voor iedereen met een verantwoordelijke functie?

En dan de ADHD. Marieke’s broertje heeft het en het is erfelijk, dus ze is bang dat zij het ook heeft. Gelukkig wordt al gauw duidelijk dat je misschien een beetje anders bent als je ADHD hebt, maar dat het je maakt tot wie je bent: een persoontje met ideeën, spontaniteit en lef. Daar is echt niets mis mee!

poll

Basisschoolkinderen zouden verplicht 3 uur per week gymles moeten krijgen

Basisschoolkinderen zouden verplicht 3 uur per week gymles moeten krijgen

  • Eens (81%)
  • Oneens (19%)
495 stemmen