Volledig scherm

Gastblog Yvette den Brok: Je ego, je ware zelf en het collectief bewustzijn

Een collega-coach is zo knap en ijverig geweest om een nieuwe methodiek te ontwikkelen waarmee je mensen kunt ondersteunen die in hun eigen gedrag en gedachtegang iets willen veranderen. Trots laat ze me haar werk zien en ze vraagt me of ik het eens door wil nemen en er eventueel kritiek op te geven.

“Mijn uitgangspunt is dat elk mens gedurende zijn leven gebrainwashed wordt,” legt ze uit “Dat gebeurt door alle ervaringen die hij opdoet. De manier van denken en gedragingen die uit die brainwash voortvloeien worden deel van iemands ego. Daar is niets mis mee, want zo leert een mens zich zo te gedragen dat hij om kan gaan met wat er op z’n pad komt. Maar er gebeuren in een mensenleven ook dingen die niet zo leuk zijn en waar een mens angstig of verdrietig van wordt of overdreven stoer. Dat soort gedrag kan een tijdje nuttig zijn om te overleven, maar op een gegeven moment zijn die narigheden voorbij en dan is dat gedrag niet meer nodig. Dan kan het iemand zelfs in de weg gaan zitten om zichzelf, oftewel zijn ware ik, te kunnen zijn. Die persoon is dan alleen ego, buitenkant. Het is moeilijk om gedrag weer af te leren en er een gezonder gedrag voor in de plaats te zetten. Maar het kán wel. Met mijn methode zet je samen met je cliënt op een rijtje wat er in zijn leven gebeurd is, hoe hij het juiste gedrag wist te ontwikkelen om daar zo goed mogelijk mee om te gaan en hoe hij de kracht en vaardigheden, of bouwstenen, zoals ik ze noem, waarmee hij dat deed, nu weer kan gebruiken om zichzelf opnieuw te brainwashen.“

“Dat klinkt logisch” zeg ik verrast. “Eigenlijk wil ik dat bij mezelf wel eens proberen.” “Wauw,” zegt ze enthousiast. “Ik wil met alle plezier een sessie met je doen” “Doen we!”

Na de sessie krijg ik huiswerk dat ik elke dag moet doen. Na een paar dagen begint het al te werken en na een paar weken voel ik mezelf veranderen. Ik word me bewust van gedrag dat niet goed voor me is en ik weet wat ik er voor in de plaats zou kunnen zetten, al lukt dat nog niet altijd. Het voelt geweldig.

In de achtergrondinformatie van de methode wordt gezegd dat er een soort collectief bewustzijn bestaat waaruit je op een of andere manier de wijsheden, of de ingevingen, kunt plukken die je nodig hebt, mits je je ego kunt loslaten en je ware zelf toe kunt laten. Het klinkt erg zweverig en ik weet niet hoe het kan, maar sinds ik hiermee bezig ben, voel ik me prettiger en komt de inspiratie me toegewaaid. Het werkt!

Live Voetbal

home logo ADO Den HaagADO
64'
1-0
Sparta RotterdamSPA
away logo
home logo Willem IIWIL
EINDE
1-2
sc HeerenveenHEE
away logo
home logo FeyenoordFEY
EINDE
0-2
NAC BredaNAC
away logo
home logo Heracles AlmeloHER
EINDE
2-1
Roda JC KerkradeRJC
away logo

poll

Megastores maken van Eindhoven een echte winkelstad

Megastores maken van Eindhoven een echte winkelstad

  • Eens (47%)
  • Oneens (53%)
1618 stemmen