Volledig scherm
© Thinkstock

Gastblog Yvette den Brok: Kindercoaching matters

We zijn er klaar voor, mijn ex-studiegenoten kindercoaching en ik. We hebben geleerd om ethisch verantwoorde overwegingen te maken over wat je het beste kunt doen als kinderen of ouders je iets toevertrouwen wat moreel niet helemaal in de haak is.

We hebben een belangrijk stuk ontwikkelingspsychologie gehad en weten nu hoe een kind zich cognitief, fysiek, motorisch en psychosociaal ontwikkelt en zijn ons er tegelijk heel erg van bewust geworden dat je jezelf dit niet te rigide voor moet stellen omdat ieder kind anders is.

We weten een en ander over pedagogiek en we hebben gezien hoe verschillende mensen zich gebogen hebben over de vraag hoe je kinderen het beste kan onderwijzen en op grond daarvan zijn we na gaan denken over hoe we zelf kinderen tot volwassenheid zouden willen brengen. We hebben inzicht gekregen in patronen die in verschillende soorten gezinnen zichtbaar zijn en welke gevolgen die kunnen hebben voor de gezinsleden en natuurlijk hebben we tips en inzichten gekregen in waar je op moet letten als je met kinderen praat, zodat ze niet gaan zeggen wat ze denken dat jij wil horen maar dat ze vertellen wat ze zelf vinden.

Wat we hebben geleerd is gewoon teveel om op te noemen en we zijn ervan overtuigd dat kindercoaching voor het merendeel van de gezinnen een belangrijke steun in de rug kan zijn, omdat ouders en kinderen zo met elkaar verstrengeld zijn en zoveel van elkaar houden dat het soms moeilijk is om objectief naar elkaar te luisteren en samen tot een bevredigende oplossing te komen als het wat minder soepel begint te lopen.

Maar wat nu? Hoe bereik je kinderen en ouders die best even een luisterend oor van iemand van buiten hun gezin, familie en kennissenkring kunnen gebruiken. “Mond-tot- mond-reclame is het beste,” beweerde een docent. Dat zal best, maar die krijg je pas als je een paar klanten hebt gehad.

Als één van ons een vraag krijgt van een moeder die zich zorgen maakt over haar dochter, begint de hoop te groeien dat we allemaal wel aan de slag raken. Maar niets komt vanzelf bedenk ik ineens, en zolang geen mens weet wat kindercoaching inhoudt, komt er zeker niemand naar mijn praktijk.

Dus ik informeer bij de bibliotheek naar de mogelijkheden om daar een themamiddag te houden over kindercoaching en over wat kinderen en hun ouders van mij als kindercoach kunnen verwachten.

poll

Megastores maken van Eindhoven een echte winkelstad

Megastores maken van Eindhoven een echte winkelstad

  • Eens (46%)
  • Oneens (54%)
1985 stemmen