Volledig scherm
© stock.xchng

Gastblog Yvette den Brok: Laat ze het zelf doen

Het was zo’n mooi idee van De Zonnebloem: in de twee weken voor de kerst zaten er elke dag een paar vrijwilligers in een warenhuis aan een tafel, klaar om voor klanten hun inkopen tegen een bescheiden vergoeding in te pakken als mooie kerstcadeautjes. Een goede service aan de klanten en een mooie bijverdienste waarmee ze weer van alles kunnen organiseren voor ouderen en gehandicapten die niet meer in staat zijn om zelfstandig onder de mensen te komen. Maar helaas, echt storm liep het niet.

Omdat ik er zo ongeveer om de hoek woon en ze er veel dingetjes hebben die ik wel kan gebruiken, kom ik vrij vaak in die winkel. Zo ook in die twee weken. Ik heb de vrijwilligers nooit een mooi kerstcadeau zien inpakken en als ik hen begroette, groetten ze vriendelijk terug maar daar bleef het bij. Waarom ze daar zaten hebben zij mij nooit verteld. Dat moest ik lezen op een A4-tje dat in een houdertje op hun onversierde, kale tafel stond. Klanten die er niet zo vaak komen als ik zullen het waarschijnlijk niet eens hebben gezien en zich hooguit hebben afgevraagd wat die mensen daar zaten te doen. Dat moet anders kunnen, dacht ik. Maar hoe wist ik niet meteen en ik vond het moeilijk om de vrijwilligers er ter plekke over aan te spreken.

Het bleef maar in mijn hoofd rondcirkelen en nu weet ik het. Hoe anders zou het zijn als niet vrijwilligers, maar ouderen en gehandicapten dit zouden doen? In een warenhuis vol shoppende mensen, aan een met kerstversiering en nepcadeaus opgemaakte tafel - en natuurlijk samen met behulpzame, aardige vrijwilligers - de mooiste cadeaus in elkaar knutselen in ruil voor blije gezichten en wat extra geld voor hun eigen Zonnebloemactiviteiten. Ik weet vrijwel zeker dat veel mensen die regelmatig bij de Zonnebloem te vinden zijn, dit een feestje zullen vinden en ik kan me voorstellen dat juist hun enthousiasme klanten van het warenhuis naar de tafel toe zal lokken. Dikke kans dat er binnen de kortste keren leuke gesprekjes zullen ontstaan. De Zonnebloem kan toch niets mooiers verzinnen om haar missie vorm te geven?!

Vrolijk fantaseer ik verder, want dit hoeft natuurlijk niet beperkt te blijven tot de weken voor kerst. Het hele jaar door zijn er in winkels, op scholen, in ziekenhuizen, maar vast en zeker ook in het bedrijfsleven leuke, eenvoudige diensten te bedenken die voor een klein bedrag kunnen worden aangeboden. Wat zou het mooi zijn als gasten van de Zonnebloem op deze manier onder de mensen zouden komen, zichzelf nuttig zouden maken en daarmee zelf de kas van hun eigen vereniging zouden spekken. Laat hen het de volgende keer dus maar mooi zelf doen.

Live Voetbal

home logo FC UtrechtUTR
74'
1-4
PSVPSV
away logo
home logo AjaxAJA
14:30
VitesseVIT
away logo
home logo FC GroningenGRO
14:30
FC TwenteTWE
away logo
home logo VVV-VenloVVV
14:30
PEC ZwolleZWO
away logo
home logo AZAZ
16:45
ExcelsiorEXC
away logo

poll

Megastores maken van Eindhoven een echte winkelstad

Megastores maken van Eindhoven een echte winkelstad

  • Eens (47%)
  • Oneens (53%)
1830 stemmen