Volledig scherm
© Thinkstock

Gastblog Yvette den Brok: Liefdevolle zorg, alleen dat helpt!

Alle mensen zijn even kwetsbaar, daarvan ben ik overtuigd. Iedereen kan door een te hoge werkdruk, problemen thuis of gewoon door de dingen te goed te willen doen even de weg kwijt zijn. De boel de boel laten, lekker uitslapen, zomaar wat verdwaasd rondlopen in je buurt, kan dan helpen om er weer bovenop te komen en als dat niet zo is hebben we in Nederland goede, humane psychische zorg. Dat is een geruststellend idee.

Ik schrok daarom enorm toen een vriendin mij wees op het wetvoorstel, de Wvggz, dat al goedgekeurd is door de Tweede Kamer en nu wacht op instemming van de Eerste Kamer, die hopelijk wijzer is en het naar de prullenbak verwijst.

De voorgenomen wet staat het nota bene toe om iemand die verward overkomt, en dat doe je al gauw als je verdwaasd rondloopt, drie lang te observeren, terwijl ze tegelijk heel je doen en laten van de afgelopen tijd napluizen. Bovendien wordt het gemakkelijker gemaakt om je verplichte zorg op te leggen. Zorg die weinig humaans meer heeft. Want ze mogen je, heel modern, gewoon bij je thuis, zonder met jou te overleggen en zonder jouw instemming:

medicatie toedienen, medische handelingen en therapieën opleggen, je beperken in je bewegingsvrijheid, je kleding en lichaam onderzoeken, kijken of ze in je woning gedrag-beïnvloedende middelen en gevaarlijke voorwerpen kunnen vinden, bepalen wie er wel of niet bij je op bezoek mogen, komen welke communicatiemiddelen je mag gebruiken, en meer.

Kortom: ze mogen je volgens de geplande wet behandelen als een crimineel omdat ze denken dat je gevaarlijk zou kunnen zijn, terwijl je niets kwaads in de zin hebt en alleen maar in de war bent, het moeilijk hebt met jezelf en misschien met het leven dat op dat moment even te zwaar voor je is. Daar word je toch niet beter van?

Alleen een liefdevolle houding met een luisterend oor, respect voor wie je bent én een arm om je heen, ook in de professionele zorg, waar aanraking tot mijn grote spijt nog steeds een taboe is, helpt mensen hun weg weer te vinden.

Daarom ondertekende ik de petitie “Wetgevers: Regel zorg in plaats van dwang”, want we moeten met ons allen kunnen blijven rekenen op humane, begripvolle zorg voor iedereen die op wat voor manier dan ook vastloopt in zijn leven.

Maar we hebben ook aandacht van elkaar nodig. Een glimlach, een “hallo”, een praatje. Die kleine, kosteloze attenties geven het gevoel dat je gezien wordt. Alleen dat kan al net het nodige zetje vooruit geven om je gewone leven weer op te pakken.

poll

Eindhoven heeft recht op 170 miljoen van de overheid voor Brainport

Eindhoven heeft recht op 170 miljoen van de overheid voor Brainport

  • Eens (81%)
  • Oneens (19%)
1377 stemmen