Volledig scherm
© Thinkstock

Gastblog Yvette den Brok: Luisteren naar kinderen. Dat is ie!

Onderweg naar huis pieker ik me suf over de vraag die de ervaren kindercoach me zojuist heeft voorgelegd. Een paar dagen geleden las ik in een krantje van de bibliotheek dat zij daar regelmatig een opvoedcafé organiseert, waar ouders van jonge kinderen onder haar begeleiding met elkaar van gedachten kunnen wisselen over waar zij in de opvoeding tegenaan lopen. Wat een leuk idee! dacht ik. Ik zocht haar op via Google en mailde haar of ik een keer mocht komen meekijken.

“Maar natuurlijk,” mailde ze terug en zo komt het dat ik net bij het opvoedcafé heb mogen ‘spieken’ hoe zij ouders met elkaar aan de praat krijgt.

“Heb je nog tips voor me over hoe ik als beginnende kindercoach kinderen en ouders kan bereiken die mijn ondersteuning kunnen gebruiken?” heb ik haar gevraagd toen we nog wat napraatten. En toen kwam de vraag die nu mijn hersenen op volle toeren laat draaien.

“Volgens mij moet je gaan denken bij welk specifiek kindercoachitem jouw hart ligt, daar nog één en ander over lezen en dat dan als jouw specialisatie naar voren brengen,” hoor ik haar in gedachten nog zeggen. “Dan weten mensen wat jij te bieden hebt, wat natuurlijk niet betekent dat ze alleen met vragen over dat item bij je kunnen komen. Kun je daar iets mee?”

Ik begrijp absoluut wat ze bedoelde, maar het kost wat piekerwerk om juist dat éne item te vinden, terwijl er zoveel zijn die me na aan het hart liggen. Ik denk dat ik kinderen met handicaps of beperkingen goede handreikingen kan geven om te kunnen omgaan met de extra spanningen waar zij mee te maken krijgen. Het lijkt me mooi om kinderen die gepest worden te ondersteunen om hun zelfvertrouwen niet te verliezen. Pubers en ouders die er samen even helemaal niet meer uit lijken te komen weer op weg helpen, zie ik als een prachtige uitdaging.

Zo weet ik er nog een aantal, maar ik zoek naar iets dat in mijn ogen essentieel is; iets wat aan de basis ligt van een goede opvoedsituatie. Ineens weet ik het! Luisteren naar elkáár, dat vind ik belangrijk. Dus niet alleen dat kinderen naar hun ouders luisteren, want dat weet iedereen wel. Maar dat ouders ook goed naar hun kinderen luisteren. Daarmee bedoel ik natuurlijk niet dat ze het altijd met hun kroost eens moeten zijn. Het gaat mij er om dat ouders hun best doen om te begrijpen wat hun kinderen willen vertellen en daar zó op weten te reageren, dat hun kinderen er wijzer van worden en zich gehóórd voelen.

Thuis zet ik op een rijtje wat ik er al van weet en lees ik alles wat ik er over kan vinden. Het boeit me steeds meer en mijn hart gaat er sneller van kloppen. Dit wordt mijn specialisatie!

Live Voetbal

home logo NAC BredaNAC
EINDE
0-2
PEC ZwolleZWO
away logo
home logo ExcelsiorEXC
EINDE
1-1
Sparta RotterdamSPA
away logo
home logo VVV-VenloVVV
EINDE
0-2
ADO Den HaagADO
away logo
home logo FC TwenteTWE
EINDE
3-0
Roda JC KerkradeRJC
away logo

poll

Eindhoven moet de afsluiting van de Vestdijk terugdraaien

Eindhoven moet de afsluiting van de Vestdijk terugdraaien

  • Eens (79%)
  • Oneens (21%)
3785 stemmen

poll

Eindhoven moet de afsluiting van de Vestdijk terugdraaien

Eindhoven moet de afsluiting van de Vestdijk terugdraaien

  • Eens (79%)
  • Oneens (21%)
3785 stemmen