Volledig scherm
© Thinkstock

Gastblog Yvette den Brok: Rijk worden? Ga hulpmiddelen fabriceren!

Iedereen zal het wel kennen: je hebt een toetje dat je ontzettend lekker vindt, een deodorant die je goed bevalt of een shirt dat lekker zit en dan opeens wordt het niet meer gefabriceerd. Dat is balen. Hetzelfde gebeurt met hulpmiddelen die mensen die, zoals ik, met een lichamelijke handicap leven, nodig hebben om hun dagelijkse dingen te doen: rolstoelen bijvoorbeeld, of tilliften waarmee je ’s morgens uit je bed getakeld kunt worden of waarmee je helpers je op de wc kunnen zetten zonder zich een breuk te tillen. Het is een feest dat er zulke dingen bestaan, al heb je ze natuurlijk niet voor de lol: liever was je niet gehandicapt.

Maar och, je went aan die hulpmiddelen, ze worden onderdeel van je leven en je bent je er amper nog van bewust. Tot je een nieuwe nodig hebt omdat de oude is versleten.

Het is mij werkelijk nog nooit overkomen dat ik gewoon kon zeggen: “Deze is mij prima bevallen, doe me maar weer zo’n zelfde. Steeds wordt het model dat ik heb niet meer gefabriceerd en moet ik wennen aan een nieuwere versie. Dat kost tijd, energie en vaak doet het letterlijk pijn omdat mijn lichaam in een andere houding komt te zitten. Dat is balen, maar tegelijk is het goed dat er steeds weer nieuwe modellen worden gemaakt. Als dat niet gebeurde zouden we bij wijze van spreken nu nog in van die grote, houten stoelen met dito wielen zitten.

Maar de laatste tijd hoeft een hulpmiddel niet eens meer te verslijten voordat er een nieuw komt. Zo kreeg ik een poos geleden van een monteur die mijn tillift een jaarlijkse onderhoudsbeurt kwam geven, het nadrukkelijke advies om bij de gemeente een nieuwe aan te vragen. “Waarom?” vroeg ik naar de bekende weg, want kort daarvóór had ik hetzelfde advies gekregen voor mijn rolstoel. “Deze doet het nog prima.” “Ja, dat klopt,” beaamde hij. “Maar dit model wordt niet meer gefabriceerd, dus als er een onderdeel kapot gaat, kunnen we dat niet meer vervangen en het kost tamelijk veel tijd om een nieuwe tillift te leveren.” Vreemd, dacht ik. Ik heb genoeg aan een standaard tillift, zonder verdere aanpassingen. Die moeten ze toch gewoon op voorraad hebben?

Ik besloot de monteur daar verder niet mee lastig te vallen en het aan de gemeente voor te leggen. Daar zagen ze geen probleem. Zonder vragen of protest werd er toestemming gegeven voor een nieuwe tillift en nu, een halfjaar later, heb ik er een. Dus: wil je rijk worden? Fabriceer hulpmiddelen, sluit een contract met een gemeente, ontwerp om de paar jaar nieuwe modellen en verwijder de oude uit je assortiment. Volgens mij stroomt het geld vervolgens vanzelf naar je bankrekening.

poll

Eindhoven heeft recht op 170 miljoen van de overheid voor Brainport

Eindhoven heeft recht op 170 miljoen van de overheid voor Brainport

  • Eens (80%)
  • Oneens (20%)
1967 stemmen