Volledig scherm
Aline Zeler, de Belgische routinier in de verdediging van PSV. © BSR/SOCCRATES

Aline Zeler: ‘PSV, Ajax en Twente halen hetzelfde niveau’

Ontknoping eredivisie vrouwenVoor het eerst sinds PSV in de zomer van 2012 in het vrouwenvoetbal stapte, vecht de club tot het einde mee om de landstitel. Door de gemaakte stap in de professionalisering en een selectie die ook de komende jaren competitief lijkt, mag het seizoen hoe dan ook als geslaagd betiteld worden. Al zal het bij puntverlies vrijdagavond tegen FC Twente (19.30 uur in Eindhoven) voelen alsof de titel vliegensvlug door de vingers is geglipt.

,,Vergeet niet dat onze ploeg heel jong is. Voor ons is dit nieuw, zoveel belangrijke wedstrijden op korte tijd”, aldus aanvoerster Aline Zeler. ,,Ik vind dat PSV, Ajax en Twente hetzelfde niveau halen. Allemaal ook met jonge meiden, dus zo’n ontknoping is ook goed voor het nationale team van Nederland. Wij hebben in de competitie veel bijgeleerd. Alle topploegen zijn echter in het seizoen gegroeid, daarom is het in de play-offs moeilijker.”

Tot vier dagen geleden had PSV de afloop van de kampioenspoule in eigen hand, maar voor de Eindhovense voetbalsters voelt het recente puntverlies tegen Ajax en ADO Den Haag niet als de genadeklap. ,,We moeten wel onze effectiviteit verbeteren, tegen ADO hebben we te veel kansen laten liggen. Tegen Ajax viel de goal uit een stilstaande situatie waarbij we een duel verliezen. Dat wordt op dit niveau pijnlijk afgestraft, elk detail moet in deze fase honderd procent zijn”, zegt Zeler. ,,Het is een kwestie van concentratie en wakker zijn. De organisatie staat goed in elke lijn en we zijn er klaar voor. Het is zaak dat de eerste goal snel binnen valt en dat we er zelf geen slikken. Het is leuk om van voor en van achter zo’n uitdaging te hebben. Tegen Ajax hing er een mooie ambiance, ik hoop ook tegen Twente weer op zo’n feestje op de tribune. Deze topduels zijn goede publiciteit voor het vrouwenvoetbal.”

Resterend programma
26 april: PSV - FC Twente en Ajax - ADO Den Haag
3 mei: FC Twente - Ajax en PEC Zwolle - PSV

Stand eredivisie kampioenspoule (per 22-4): 1. FC Twente 6-31 (14-6), 2. Ajax 6-30 (10-2), 3. PSV 6-28 (11-6), 4. ADO Den Haag 7-20 (12-18), 5. PEC Zwolle 7- 12 (7-22).

Scenario’s voor de voorlaatste speelronde


1. PSV wint van FC Twente, alles ligt nog open
Drie ploegen kunnen op de laatste speeldag nog landskampioen worden. Voor PSV is het wel noodzakelijk dat Ajax ergens punten laat liggen. Als Twente op 3 mei van Ajax wint en PSV van PEC, dan eindigen de twee winnende ploegen op 34 punten en geeft het doelsaldo in de play-offs de doorslag. Eerst telt de marge, als dat ook gelijk is het aantal doelpunten voor. Bij een identiek doelsaldo is Twente de kampioen op basis van de onderlinge duels uit de reguliere competitie.

2. PSV uitgeschakeld, FC Twente-Ajax voor de titel
Pakt Twente minimaal een punt in Eindhoven, dan is de rol van PSV in de titelrace uitgespeeld. En dat terwijl de ploeg van coach Sander Luiten met een voorsprong aan de terugronde van de kampioenspoule begon. Omdat Twente en Ajax nog in Hengelo tegenover elkaar staan, kan PSV nooit meer beide teams passeren op de ranglijst. Twente begint alleen niet als koploper aan het beslissende treffen als het zelf gelijk speelt tegen PSV en Ajax wint van ADO.

3. FC Twente kampioen
Wint FC Twente op bezoek bij PSV en weet Ajax thuis niet te winnen van ADO, dan is de titelrace beslist. De Amsterdamse vrouwen hebben eigenlijk een half punt minder dan de ranglijst aangeeft. Dat betekent dat uittredend kampioen Ajax het bij een gelijk aantal punten altijd aflegt. Om de ontknoping spannend te houden, liet de KNVB de teams maar de helft van de in de competitie behaalde punten meenemen naar de play-offs. Die opzet is hoe dan ook geslaagd.