Aline Zeler wijst ook PSV de goede weg richting een landstitel

,,Tot nog toe draait het perfect", vindt PSV-aanvoerster Aline Zeler van de trotse koploper. ,,Natuurlijk had ik gedacht dat dit kon. Ik kom hier niet om voor de vijfde plaats te voetballen."

In de laatste thuiswedstrijd van 2018 in de eredivisie rolden de Eindhovense voetbalvrouwen vrijdag sc Heerenveen op: 6-1

Zomertransfer

Het was de meest in het oog springende zomertransfer bij de nummer vijf van afgelopen seizoen. Zeler kon bij Belgisch kampioen Anderlecht blijven en Champions League spelen, maar koos op 35-jarige leeftijd nog voor PSV. ,,Ik wilde een keer een buitenlandse ervaring opdoen. Ik had in België zo gezegd alles al gezien", aldus de centrale verdedigster, die met haar clubs Sint-Truiden, Standard Luik en Anderlecht liefst negen keer landskampioen werd en in 2015 met de middelste club ook de BeNe League won.

In PSV vond ze de perfecte oplossing. De sportieve uitdaging in Eindhoven - voor het eerst een prijs pakken met de club - is te combineren met haar gezin en werk. ,,Het is altijd al een zeer strakke organisatie geweest, maar het trainingsschema hier past er goed in. En als je gemotiveerd bent dan zijn die kilometers niks hè", stelt Zeler, die in Beringen woont en deeltijds werkt als gymleraar op een topsportschool in Luik én zich daarnaast inzet voor de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal in Wallonië. ,,Dan ben ik even uit de context van speelster. Ik heb dat evenwicht nodig, ook intellectueel."

Toen Zeler er in juni uit was dat ze bij PSV zou gaan tekenen, hoopte ze vooral één ding: dat Aniek Nouwen zou blijven. De Deurnese (19) was haar in januari tijdens een vriendschappelijke onderlinge wedstrijd opgevallen. Met die twee samen achterin hield PSV dit seizoen al zes keer de nul. Zeler is een echte teamspeelster. ,,PSV heeft een talentvolle ploeg en had het rolmodel nodig dat ik wil zijn. Als kapitein ben ik belangrijk, de jongeren willen ook van mij leren en durven ook echt wel dingen tegen mij te zeggen. Dat geeft een goed gevoel. Ik laat zien dat als je iets wilt bereiken, je ook alles moet geven en ervoor opgeven."

Stoppen

Na de uitschakeling van België in de play-offs van de WK-kwalificatie afgelopen oktober, besloot Zeler dat ze na 109 interlands klaar was bij de Red Flames. Toen ze het woord stoppen in de kleedkamer van PSV in de mond nam, keken de PSV-speelsters elkaar verschrikt aan. De opluchting toen bleek dat het alleen om de nationale ploeg ging, zegt alles over de positie die Zeler in een paar maanden tijd bij PSV heeft ingenomen. De afzwaaiende recordinternational werd in eigen land geroemd als voorbeeld op en naast het veld, iets wat ook dagelijks bij PSV terug is te zien. ,,Mijn lichaam is op mijn 35ste nog in orde. Ik let op wat ik eet en dat ik voldoende rust pak, zodat ik elke training en wedstrijd fit ben. Sinds 2004 deed ik de dubbel club en nationaal team. Na al die zware jaren werd het tijd om puur voor PSV te kiezen."

Aan de hand van routinier Zeler ontpopt PSV zich meer en meer tot titelkandidaat.

PSV - sc Heerenveen 6-1

10. Van den Heuvel 0-1, 18. Van Dooren 1-1, 34. Yüceil 2-1, 53. Snoeijs 3-1, 68. Williams 4-1, 79. Nouwen 5-1, 85. Snoeijs 6-1.

Sarasola; Bond-Flasza, Zeler, Nouwen, Erman; Yüceil (56. Williams), Van Dooren (72. Van Schoonhoven), Van de Wetering; Pattiwael (63. Coolen), Snoeijs, Kuijpers.

Volledig scherm
Aline Zeler © Photo-Prestige