Volledig scherm
Ante Milicic coachend in het Philips Stadion. © Jeroen Putmans/EPA

Australische coach Milicic: ‘We leren hier zeker van’

Ante Milicic, eind jaren negentig twee seizoenen spits van NAC, is sinds een aantal maanden bondscoach van de Australische vrouwen. Hoewel de Matildas in Eindhoven het laatste oefenduel voor het WK met 3-0 verloren van de Oranje Leeuwinnen, was hij blij met ‘deze vriendschappelijke wedstrijd van hoge kwaliteit.’ ,,Dit geeft een meer realistisch beeld van hoe we het toernooi ingaan.”

In januari werd hoofdcoach Alen Stajcic plotseling ontslagen. En dat terwijl het team onder aanvoering van spits Sam Kerr volgens Australische media nooit betere papieren heeft gehad om het WK te winnen. Australië is in voorbereiding op het zevende WK op rij en behoort al jarenlang tot de beste tien landen ter wereld in het vrouwenvoetbal. Zesvoudig Australisch international Milicic (45), die vorig jaar bij het WK voor mannen nog een van de assistenten was van Bert van Marwijk bij de Socceroos, maakt momenteel slechts een uitstapje naar de vrouwen. Hij wordt hoofdtrainer van Macarthur FC in de A-League en blijft daarnaast de Matildas coachen tot en met de Olympische Spelen van 2020 in Tokio.

Milicic had zaterdagavond een goed plan: Nederland onder druk zetten, tot het spelen van de lange bal dwingen en dan de spitsen buitenspel zetten en zo de aanval neutraliseren. Een paar keer echter, zoals bij de 2-0 van Vivianne Miedema, was de klasse van de aanvalslinie van Oranje niet af te stoppen. De andere twee goals kwamen uit standaardsituaties, waarbij de eerste op slag van rust cruciaal was. ,,Mensen zullen naar het resultaat kijken en nu denken dat het moeilijk voor ons gaat worden, maar ik verzeker jullie dat ik nog steeds alle vertrouwen heb in deze groep”, aldus Milicic. ,,We leren hier zeker van en we zullen klaar zijn voor de eerste wedstrijd. Het is een proces en we hebben nog een week. Ik ga niet een bepaalde klassering aan het toernooi hangen waarop we willen eindigen. We gaan zeker naar het WK om er impact te hebben en Australië trots te maken.”

Australië kwam na een trainingskamp in Turkije pas laat aan in Nederland zodat de speelsters bewust vermoeid aan de wedstrijd zouden beginnen. Nu krijgen ze een paar dagen vrij en dan begint het echte werk in Frankrijk. Australië zit op het WK in groep C en begint op zondag 9 juni in Valenciennes tegen Italië. Daarna volgen poulewedstrijden tegen Brazilië en Jamaica.