Volledig scherm
Glenda van Lieshout uit Helmond (l) en Myrthe van de Laar uit Bakel (r). © René Roelofs/Orange Pictures

Avontuur in eredivisie ten einde voor voetbalsters Achilles'29

Na de 5-0 nederlaag bij Excelsior Barendrecht viel vrijdagavond het doek definitief voor het vrouwenvoetbalteam van Achilles’29 in de eredivisie. De club uit Groesbeek trekt zich terug uit de hoogste afdeling en dus mogen Melissa Evers en Glenda van Lieshout uit Helmond en Myrthe van de Laar Bakel op zoek naar een nieuwe uitdaging. 

Alles was vrijdagavond voor het vrouwenteam van Achilles’29 de laatste keer. Samen met de bus naar Rotterdam, de gezamenlijke voorbereiding, de peptalk voor de wedstrijd. En na afloop het laatste kringgesprek op het veld. ,,Onze trainer Jurgen Schefczyk schoot helemaal vol in zijn slotwoord en toen kwamen ook bij ons de emoties los. Emotie steekt aan bij vrouwen”, zeggen Glenda van Lieshout (24) uit Helmond en de Bakelse Myrthe van de Laar (23) over het slot van een bewogen seizoen.

Voor Van de Laar eindigt het avontuur al na een seizoen. Vorig jaar kwam ze over van hoofdklasser Venray. ,,Ik heb er altijd van gedroomd om op dit niveau te voetballen. Het is een andere intensiteit, je speelt in stadions en het was, ondanks de vele nederlagen, echt wel leuk. En ik kan zeggen dat ik in de eredivisie gescoord heb.”

Van Lieshout was aan haar tweede seizoen bij Achilles’29 bezig. Als jong meisje deed ze al ervaring op bij VVV-Venlo, destijds satellietclub van SV Venray, waar ze speelde. Afgelopen jaar zag ze veel speelsters vertrekken, piepjonge meiden moesten de vrije plekken opvullen. ,,Er waren geen hoge verwachtingen. Er is keihard getraind en we kunnen elkaar niets verwijten. Vaak hadden we kansen op een beter resultaat, maar viel de bal er niet in. Zelf scoorde ik drie keer.”

Bekerfinales

Melissa Evers (26) uit Helmond was aanvoerster van Achilles’29. De meest ervaren speelster ook. Ze speelde tien jaar eredivisie, voor VVV-Venlo, PSV en Achilles’29. Goed voor 182 duels. ,,Voetballen in de eredivisie is een mooie ervaring geweest. Ik heb drie bekerfinales gespeeld, je speelt op mooie locaties en ik heb nooit een blessure gehad. Dat zijn de mooie kanten van het verhaal. De andere zijde was dat je je maatschappelijk carrière eromheen moest plannen, want trainingen waren vooral in de middaguren. Gelukkig heb ik altijd medewerking gekregen zodat ik de focus op het voetballen kon houden.”

Het trio weet nog niet waar hun toekomst ligt. Aanbiedingen van amateurclubs zijn er al. Evers houdt alle opties open. Tot die tijd werkt ze in een broodjeszaak in Nijmegen. Van Lieshout en Van de Laar maken duidelijk dat hun toekomst niet ergens aan de andere kant van Nederland ligt. Beiden studeren aan de Sporthogeschool in Eindhoven en hechten veel waarde aan hun opleiding.

Nuenense Julia Ibes naar Excelsior Barendrecht

De 19-jarige aanvalster Julia Ibes uit Nuenen maakt de stap van Achilles'29 naar Excelsior Barendrecht. ,,Ik heb een jaar bij Achilles’29 mogen proeven hoe het is om in de eredivisie te voetballen en ik ben nu klaar om een volgende stap te maken. Excelsior Barendrecht geeft mij het vertrouwen dat ik mijzelf nog meer kan ontwikkelen”, zegt Ibes, die in Eindhoven woont en studeert, op de website van haar nieuwe club. ,,Ik verwacht dat ik mezelf persoonlijk meer kan gaan uitdagen, omdat de concurrentie groter zal zijn. Daarnaast denk ik dat wij een goed team hebben, dat verrassend uit de hoek kan komen. Ik hoop met mijn acties en voorzetten belangrijk te kunnen zijn voor het team.’’

Lisa Blankenstein uit Eindhoven kiest voor een avontuur in de Verenigde Staten.